Bank Asya ortakları dava açıyor

Bank Asya ortakları dava açıyor

BDDK'nın TMSF'ye devrine karar verdiği Bank Asya'da ortaklar yürütmenin durdurulması talebiyle dava açmaya hazırlanıyor

A+A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Bank Asya'yı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesi yönündeki kararının ardından, hakim ortaklar kararın "hukuksuz" olduğu gerekçesiyle bu hafta yürütmeyi durdurma talebiyle dava açmaya hazırlanıyor.

BDDK Cuma akşamı yaptığı açıklamada kararın, Bankacılık Kanunu'nun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının "b" bendi hükmü gereğince, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiği gerekçesiyle alındığını belirtti.

Konuyla ilgili Reuters'ın sorularını yanıtlayan Bank Asya hakim ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş, kararın siyasi olduğunu belirterek, "Bundan sonraki süreçte öncelikle BDDK kararının iptali için idari yargıda yürütmeyi durdurma talepli dava açacağız. Bu davayı bu hafta Çarşamba veya Perşembe günü açmayı düşünüyoruz. Hem BDDK kararına hem TMSF kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle davalar açacağız" dedi.

Kararın kanunun 71'inci maddesinin "b" bendine göre alındığını belirten Taşbaş, "Burada piyasanın istikrarından, mudilerin menfaatlerinin korunmasından bahsediliyor. Ancak kâr eden bir şirkette korunmaya ihtiyaç yoktur. Bir şirket kâr ediyorsa faaliyetleri devam eder. Ancak zarar olmalı ki, mudilerin hakları korunsun, piyasanın istikrarı sağlansın" dedi.

Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmiş, bu süreç sonrasında da bankanın finansal göstergeleri bozulmaya başlamıştı. Fethullah Gülen ise resmi internet siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Bank Asya kredileri ve mevduatındaki daralmanın etkisiyle 2014 yılında 876.9 milyon lira zarar açıklamış, bilançosu ise bir yılda yarı yarıya küçülmüştü. Bankanın kredi ve alacakları 2014 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 56 azalarak 9.06 milyar liraya gerilerken, mevduatı da yüzde 52 azalarak 8.9 milyar liraya indi.

Banka, ilk çeyrek bilançosunu ise KAP'a henüz göndermedi. Ancak vergi dairesine sunduğu gelir tablosuna göre bankanın ilk çeyrek net kârı 13 milyon lira. Bankanın verdiği bilgiye göre de Bank Asya'nın ilk çeyrek sonunda özsermayesi yaklaşık 1.7 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

Hisseleri gözaltı pazarında işlem gören Bank Asya'nın işlem sırası da bugün geçici olarak kapatıldı.

BABACAN: KARAR SİYASİ DEĞİL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi kararının siyasi bir karar olmadığını belirterek, "Siyasi bir şey olsa 1.5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin? Yapılan işlemin mutlaka hukuk zemininde yürümesi, bankacılık temayüllerine uygun olması gerekiyor. Hem BDDK hem de TMSF bunlara dikkat eden kuruluşlarımız. O konuda herhangi bir farklı düşünce doğru olmaz" dedi.

Babacan ayrıca, bankanın canlı bir banka olarak faaliyetine devam edeceğini de belirterek, bundan sonra devir satış ya da birleştirme gibi opsiyonlara TMSF'nin bakacağını açıkladı.

Öte yandan TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül hafta sonu gazetelerde yer alan açıklamalarında Bank Asya'nın özvarlığının artıda olduğunu hem hakim ortakların hem de hem de borsa ortaklarının hisselerine dokunmayacaklarını açıkladı.

Reuters'a ilgi veren bir TMSF yetkilisi, Bank Asya ile ilgili yakın zamanda kapsamlı bir açıklama yapmayı planladıklarını söyledi.

TMSF ŞUBAT AYINDA BANKA YÖNETİMİNE GİRDİ

Şubat ayı başında BDDK, Bank Asya'nın imtiyazlı hisselerinin ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanımına karar vermesinin ardından bankanın yönetim kuruluna dokuz kişi atanmıştı. Yönetimin TMSF'ye devrolmasına gerekçe olarak ise, bankada imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen BDDK'ya verilmediği gösterilmişti.

Bunun ardından Bank Asya'nın ortakları da, BDDK ve TMSF'nin karar ve uygulamalarına karşı dava açmıştı.

Toplam sermayesi 900 milyon lira olan Bank Asya'da A tipi hisse sahibi olan 185 adet gerçek ve tüzel kişi bulunuyor.

 

BANK ASYA HİSSELERİNİN İŞLEM SIRASI KAPATILDI

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.