Deva Holding ABD ve Almanya pazarlarına hazırlanıyor

Deva Holding ABD ve Almanya pazarlarına hazırlanıyor

Deva Holding Avrupa pazarlarına satışın önünü açan EU-GMP sertifikasını almasının ardından Almanya ve ABD pazarlarına girmeye hazırlanıyor

A+A-

 İlaç üreticisi Deva Holding Avrupa pazarlarına satışın önünü açan EU-GMP sertifikasını almasının ardından Almanya ve ABD pazarlarına girmeye hazırlanırken; şirket, ihracatın toplam satışlarda yüzde 5 olan payını da 2014'te yüzde 7-8'e çıkarmayı planlıyor.

Deva Holding ve veteriner ilaçları alanındaki iştiraki Vetaş'in basın toplantısında konuşan Deva Holding CEO'su Philipp Haas, "Deva ve Vetaş'ın büyük ihracat hedefleri var. Fabrikalarımız Avrupa otoriteleri denetimlerinden geçip EU-GMP sertifikası aldılar. 2014 ve sonrasında en büyük hedefimiz Türkiye dışındaki tüm pazarlara ürünlerimizi satmak" dedi ve ekledi:

"Bunun ilk adımını, Almanya'da satış hakkı elde edeceğimiz kendi ürünlerimizin ruhsat onaylarının alınmasıyla atacağız. Sonrasında da, ABD pazarına yönelik çalışmalarımız var." Toplantıda verilen bilgiye göre, 2014 içinde mevcut ürünlerinin ruhsatları Avrupa standartlarına getirilecek Vetaş için de Avrupa ülkeleri, Yeni Zelanda ve Ortadoğu'ya ihracat fırsatı yaratılacak.

Deva'nın toplam satışları içinde ihracatın payının yüzde 5 seviyesinde bulunduğunu söyleyen Haas, "İhracatımız 2014'te yüzde 50-60 artacak... İhracatın satışlardaki payı yüzde 7-8'e gelecek" diye konuştu. Haas, başta oftalmoloji (göz sağlığı) ürünleri olmak üzere, serumları da içeren hastane kullanımına yönelik yeni ürünleri de pazara vermeyi planladıklarını söyledi.

Haas, 2014'te Deva'nın yavaş büyüyeceği bir yıl olacağını ifade etti, ancak ciro artışına ilişkin detay vermedi. Deva'nın ilk dokuz ayda konsolide satış gelirleri 308.2 milyon lira, net kârı ise 13 milyon lira seviyesindeydi.

Kur, düşük fiyat ve yabancı rekabeti

İlaç sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Haas, kur etkisi, düşük ilaç fiyatları ve yabancı ilaç şirketleri ile haksız rekabetin Türk ilaç üreticilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Haas, "TL'deki zayıflama, daha yüksek hammadde maliyeti anlamına geliyor. Hammadde toplam maliyette çok önemli yer tutuyor. Özellikle düşük fiyatlı ürünlerimiz bu yüzden zarar ediyor" dedi.

East Pharma'nın 2006'da Deva'yı satın almasından bu yana ilaç fiyatlarında dolar bazında yüzde 90 düşüş olduğunu belirten Haas, "Türkiye'de 3.55 TL'nin altında çok ürün var. Türk ilaç pazarında ortalama fiyat ise 5 TL civarında. Yani çikolatadan, bir paket sigaradan bile daha ucuz. Bu kadar düşük fiyatlı ürünlerle gerçekten para kaybediyoruz. Ancak Deva pazardan hiçbir ürününü çekmedi" dedi.

Haas, fiyatı 3.55 TL ve altında olan ilaçlar için yüzde 50; 3.55-10 TL arası ilaçlara yüzde 30; 10-50 TL arası ilaçlara ise yüzde 10 fiyat artışı yapılabileceği önerisini getirdi. Toplantıda verilen bilgiye göre, Türk ilaç pazarında 2013 yılında değer olarak yaklaşık 15 milyar lira, kutu bazında ise 1.8 milyar adet satış gerçekleşti.

Haas ayrıca, 2012 verilerine göre Türk ilaç sektöründe 3.8 milyar dolarlık ticaret açığı bulunduğuna dikkat çekerek, "Yabancı şirketler Türkiye pazarına ürünlerini çok rahat sokabiliyorlar. Ancak Türk ilaçları Avrupa ve ABD pazarlarında bariyerlerle karşılaşıyorlar. Türk ilaç sektöründeki cari açığı azaltmak için aynı bariyerleri Avrupa ülkelerine uygulanmasını öneriyoruz" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.