İş Bankası'na 1,9 milyar dolar yurt dışı kaynak

İş Bankası'na 1,9 milyar dolar yurt dışı kaynak

Türkiye İş Bankası, son 1 ayda 1,9 milyar dolar yurt dışı kaynak sağladı

A+A-

Banka açıklamasına göre, Türkiye İş Bankası 23 Eylül'de aldığı yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisinin ardından, geçen hafta da uluslararası piyasalarda 600 milyon dolar tutarında 5,5 yıl vadeli tahvil ihraç etti.
Türkiye dışında yerleşik yatırımcılara satılan tahvilin kupon faiz oranı ve getirisi yüzde 5,5 olarak gerçekleşti. Bu ihraç, 15 Temmuz darbe girişimi ve yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesi sonrası Türkiye'de özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk eurotahvil ihracı olma özelliği taşıyor.

İş Bankası bu yılın nisan ayında da 5,5 yıl vadeli eurotahvil ihraç etmiş, tahvilin getirisi yüzde 5,473 olarak gerçekleşmişti. Bu iki ihracın getirilerinin neredeyse aynı olması, yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesine rağmen eurotahvil piyasasındaki borçlanma maliyetlerinde bir değişim olmadığını gösteriyor.
Sigorta, varlık yönetim ve emeklilik şirketleri ile bankaların ilgi gösterdiği ihraca, yatırımcılardan iki katın üzerinde talep geldi. İhraç edilen tahvilin yüzde 39'u İngiltere, yüzde 30'u Avrupa, yüzde 20'si ABD, yüzde 6'sı Orta Doğu ve yüzde 5'i Asya ülkelerindeki yatırımcılar tarafından satın alındı.
Banka ayrıca, 21 Ekim'de yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında 240 milyon dolar tutarında yeni kaynak sağladı. Sağlanan kaynağın farklı dilimlerinin vadeleri 5 ila 12 yıl arasında değişiyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından "A-" notu verilen işleme ticari bankaların yanı sıra Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da yatırımcı olarak katıldı. EBRD tarafından sağlanan 55 milyon dolar tutarındaki kaynak, özel sektör kuruluşlarının sürdürülebilir enerji yatırımlarının finansmanında kullandırılacak.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.