İşte Mayıs ayında en çok Türkiye'den konut alan ülke

İşte Mayıs ayında en çok Türkiye'den konut alan ülke

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2017 Mayıs konut satış istatistiklerine göre, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 10.1'lik bir artış gösterdi.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Mayıs ayındaki konut satış istatisiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında artarak 116 bin oldu. İstatistiklere göre, yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.1 artarak bin 775 oldu. Yabancıya konut satışında Suudi Arabistan vatandaşları 285 adet konut satın alarak ilk sırada yer aldı.

Gayrimenkul sektöründeki bu hareketliliği, Ağaoğlu Grup CEO'su Hasan Rahvalı, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ve Aşçıoğlu Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Emrah Kahraman haberturk.com'a değerlendirdi.

"YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK"

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, konut satışlarındaki artışın ekim ve kasım aylarına kadar yükselişle devam edeceğini belirtti. Yabancıya konut satışı hakkında "Yüzde 10'luk yükseliş önemli bir husus fakat Türkiye potansiyelinin sadece üçte birini kullanıyor. Geçmiş yıllarda Antalya ilk sırada yer alırken şimdilerde İstanbul'u görüyoruz. Hem kendi satışlarımız bazında baktığımızda hem de yabancı aracı şirketleri incelediğimizde, yabancıların yoğun bir şekilde geldiğinin farkındayız. Ülkesi dışında başka bir yerde gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişiler çok fazla. Mesela Ortadoğu, İstanbul'u kendisine yakın hissediyor" dedi.

"TÜRKİYE'NİN GİDECEĞİ ÇOK YER VAR"

Yabancıya konut satışının daha da artması için kıyısal planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Timur, "Türkiye'nin gideceği çok yer var. Türk sahilini, güneyi ve ege sahini bu ile tamamen açabildiğimiz vakit, kıyısal planlama ile birlikte batı ve farklı ülkeleri de çekebiliriz. Türkiye, coğrafya ve kültür olarak birçok yere yakın. Fiyat olarak da oldukça avantajlı. Hem Avrupa'daki yaşlı turist potansiyeli de çok yüksek. Onları çekebileceğimiz kıyısal planlamalar ile yabancıya konut satışımızdaki bu artışları daha da ileri bir seviyeye götürebiliriz" dedi.

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yabancı konut satışındaki artış hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Yabancılara yönelik iyileştirmeler sonucu yaşanan olumlu hava gayrimenkul sektörü dışında diğer sektörlere de moral veriyor. Bu veriler, gayrimenkul sektörünün potansiyelini net bir biçimde ortaya koyuyor. Türkiye, her anlamda gelişen ve büyüyen bir ülke. Tarih, kültür, sanat, doğal güzellikler anlamında hiçbir ülkeden geri kalır bir yanımız yok. Açıkcası potansiyelimizin daha fazla olduğunu düşünüyorum.

Devletin himayesinde, özel sektörün de katılımıyla çok daha büyük satış rakamlarına ulaşmanın mümkün olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
"Bunu, milli bir politika haline getirmek gerekiyor. Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak fonuyla, TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun katılımlarıyla oluşacak büyük bir yapıya önemli proje geliştirici şirketler de dahil olarak güç birliğine gidilse, yurt çapında bir kampanya organize edilebilir. 30-40 ülkede ülkemizi tanıtan, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’yi tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkaran lobi çalışmaları yapılsa, 3-4 yıl sonra 12-15 milyar dolarlık satış rakamları yakalanabilir. Bu para, kentsel dönüşüm için önemli bir kaynak oluşturabilir"

Aşçıoğlu Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Emrah Kahraman, yabancıların konut edinmesindeki artışta, yabancılara yönelik yapılan hukuki düzenlemelerin etkili olduğunu ve bundan sonraki dönemde de yabancıların ilgisinin devam edeceğini söyledi. 

Kahraman, körfezde yaşanan karışıklıkların yabancıya konut satışındaki etkileri ile iglili olarak da şöyle konuştu:

"Bu karışıklıkta Türkiye’nin Katar’ın yanında pozisyon alması, Suudi yönetiminin tavrını ve dolayısıyla Suudi vatandaşlarının Türkiye yatırımlarını olumsuz yönde etkilemesi muhtemel görünüyor. Rus yatırımcılarla birlikte muhtemelen bu önümüzdeki dönemde Katar’dan daha fazla yatırımcı geleceği ve gerek gayrimenkul gerekse ticari yatırımlar yapacakları kanısındayım"

Ağaoğlu Grup CEO'su Hasan Rahvalı, yabancıya konut satışındaki yüzde 10'luk artışı "Yabancıya olan konut satışlarında daha önce yapılan satışların, prosedürler dolayısıyla tapuya geç yansıması durumu var. Aslında bu satışlar yatay seviyelerde devam ediyor. Yani, daha önceki dönemlerde yapılan fakat tapuya geçmeyen satışların, tapuya yansıma durumu söz konusu" şeklinde değerlendirdi.

"TEMKİNLİ YAKLAŞIYORLAR"

Körfezde yaşanan krizlerin Türkiye'deki kontu satışlarını ne düzeyde etkileyeceği hakkında da açıklamalarda bulunan Rahvalı, "İlgi devam ediyor. Oradaki vatandaşlar açısından, farklı bir ülkede konut satın almanın risk olabilme ihtimalini seziyoruz. Özetle, temkinli bir yaklaşım söz konusu. Bu negatif bir durum iken, herhangi bir kaosun olması ihtimali ile beraber farklı bir ülkeden, özellikle güvenli bir liman olarak düşündükleri Türkiye'den konut sahibi olmak gibi talep de var. Bu da pozitif etkisi olarak değerlendirebiliriz" dedi. (Habertürk)

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.