İsviçre'den Türkiye'ye casusluk uyarısı

İsviçre'den Türkiye'ye casusluk uyarısı

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşen İsviçre Dışişleri Bakanı, İsviçre'de yaşayan Türklerin "yasadışı olarak izlendiklerine ilişkin iddiaların ciddiyetle soruşturulacağını" söyledi.

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Zürih'te İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ile biraraya geldi. Görüşme sonrası bir açıklama yapan İsviçre Dışişleri Bakanı Burkhalter, Çavuşoğlu'na Ankara'nın İsviçre'de yaşayan Türklerin faaliyetlerini takip ettiği iddialarıyla ilgili kaygılarını ilettiği bildirildi.

Burkhalter, "İfade özgürlüğü İsviçre'nin tanıdığı evrensel bir değerdir ve İsviçre bu özgürlüğün oylarını hem İsviçre'de hem Türkiye'de kullanacak Türk vatandaşları için geçerli olacağını umuyor" dedi. Açıklamada İsviçre'nin "yasadışı istihbarat faaliyetlerini ciddiyetle soruşturacağı" da vurgulandı.

Son günlerde Almanya ve Hollanda'da bazı Türk bakanların referandum etkinliklerinin iptal etmesi sonucu ilişkiler gerilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu engellemeleri "Nazi uygulamarına" benzetmesi sonucu gerginlik had safhaya ulaşmıştı.

İsviçre'de Zürih ve bazı başka şehir yönetimleri de hükümete Türk yetkililerin ziyaretlerinin kabul edilmemesi yönünde baskı yapmasına rağmen, Bern hükümeti ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek kısıtlama taleplerini reddetti.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Burkhalter Çavuşoğlu'na 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin içinde bulunduğu zor durumu anlayışla karşıladığını, ancak Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantıları nedeniyle tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılanlar konusunda kaygılı olduğunu" söyledi. Burkhalter'in ayrıca "olağanüstü hal ilanı Türkiye'yi uluslararası insan hakları yükümlülüklerinden muaf tutmaz" dediği aktarıldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.