Japon devi Takata'nın hisseleri çakıldı!

Japon devi Takata'nın hisseleri çakıldı!

Takata hisseleri iflas ve ABD'li bir şirkete devredileceği iddiaları üzerine resmen çakıldı.

A+A-

Otomobil hava yastığı üretiminde dünyanın en büyük firmalarından Takata, hava yastığı pompalarında meydana gelen sorun yüzünden dünya genelinde 50 milyon ürününü geri çağırmış, 4 yıl içinde 3 kez zarar açıklamasında bulunmuştu.

AFP'nin haberine göre sorunlu hava yastığı üreticisi haline gelen firma iflas başvurusunda bulunması ve varlıklarını ABD'li bir şirkete satmasını planladığına dair haberlerin sonrasında hisselerinde yüzde 16.5 oranında düşüş yaşadı. Hisse senedi, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'ndaki günlük maksimum zarar limiti ile 404 yenle (3.6 dolarla) tamamladı.

Haberlerde Takata'nın bu ay yapılacak yönetim kurulu toplantısında iflas başvurusunda bulunacağına dair resmi bir karar verileceği belirtilmişti. 

ANLAŞMA SONRASI HİSSELERİ ARTMIŞTI

Japonya'nın önde gelen araç yan sanayi şirketi Takata'nın ürettiği hava yastıklarında, ölüm ve yaralanmalara yol açabilecek arızalar görülmesi üzerine başlayan davada anlaşma sağlandı. Takata'nın ürettiği hava yastıklarını kullanan otomotiv devleri Toyota, BMW, Mazda ve Subaru, toplam 553 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Dört şirket yaptıkları ortak açıklamada, anlaşmaya rağmen Takata’nın hava yastıklarıyla ilgili sorumluluk almadıklarını bildirdi. 

Anlaşma kapsamında Toyota 278.5 milyon dolar, BMW 131 milyon dolar, Mazda 76 milyon dolar, Subaru ise 68 milyon dolar ödeyecek.

Takata’nın hava yastıklarındaki arıza nedeniyle en az 16 kişi hayatını kaybetmiş, 180’den fazla kişi yaralanmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.