JP Morgan, enflasyon tahminini yükseltti

JP Morgan, enflasyon tahminini yükseltti

JP Morgan, Türkiye için 2017 ve 2018 sonu enflasyon tahminlerini revize etti

A+A-

JP Morgan, TÜİK'in bugün açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından 2017 ve 2018 sonu için tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

JP Morgan tarafından enflasyon verisi sonrası yapılan açıklama şu şekilde:

"Yukarı yönlü sürpriz ve ekonomik aktivitede devam eden güçlenme bizi 2017 ve 2018 enflasyon tahminlerimizi revize etmeye zorladı. Hükümetin uygulamakta olduğu teşvik tedbirlerinin sona ermesi sonrasında ekonomik aktivitenin ivme kaybetmesini bekledik, büyüme yavaşladığında Türk Lirası'ndaki istikrarın dezenflasyonist etkisinin görülmeye başlanacağını öngördük. Bununla birlikte cari fiyat baskıları oldukça güçlü ve yukarı yönlü sürprizlerin enflasyon bekleyişlerde daha da kötüleşmeye yol açması muhtemel" ifadelerini kullanan JP Morgan, 2017 sonu için enflasyon tahminini yüzde 9,2'den 9,7'ye ve 2018 sonu beklentisini yüzde 7,2'den 7,6'ya yükseltti.

Zayıf baz etkisiyle enflasyonun Ekim ayında yüzde 11,3 seviyesine kadar yükseleceğini tahmin eden JP Morgan, yıllık enflasyonun 2017'nin son ayında yüzde 10'un altına inmesini beklediklerini, enflasyonun 2018 ilk çeyrekte keskin şekilde düşmesinin muhtemel olduğunu da vurguladı.

Goldman tahmini değiştirmedi risk var dedi

Goldman Sachs, Ağustos ayı enflasyon rakamlanrının ardından yaptığı değerlendirmede enflasyonun Ekim ayında tepe yapacağı beklentisini devam ettirdiklerini, ancak enflasyonda görülecek tepe noktasına yönelik tahminlerini yüzde 11,0'dan 11,5'e çıkardıklarını bildirdi. 

Yıl sonu için yüzde 9,5 olan enflasyon tahminini devam ettirdiklerini ancak bu tahmin için risklerin yukarı yönlü olduğunu belirten Goldman Sachs, çekirdek enflasyondaki yükselişe, enflasyon bekleyişlerindeki artışa işaret ederken, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak bir atıl kapasite bulunmadığını da vurguladı. 

Goldman Sachs, TCMB'nin yıl sonuna kadar faizleri cari seviyede tutmasını ve şahin duruşunu devam ettirmesini beklediklerini de ifade etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.