Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, döviz hareketlendi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, döviz hareketlendi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, kararın ardından döviz yükselmeye başladı. Dolar karar sonrası 3.83'ü gördü ancak tekrar eski seviyelerine geriledi

A+A-

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı açıklandı.

İki haftadır bankaları yüzde 10 faiz ile fonlama yaparak geç likidite penceresine yönlendiren Merkez Bankası, bugünkü toplantısında beklentileri karşılamadı.

Merkez Bankası, repo faizini yüzde 8'de sabit tuttu, marjinal fonlama oranını yüzde 9,25'e yükseltti, borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 olarak bıraktı. Geç likidite penceresi faizini ise yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.

Ekonomistler, politika faizi, faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranında artış bekliyordu.

Geçen ayki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8,50, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise yüzde 10 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

Güne 3.76 seviyesinde başlayan ve Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde 3.74 seviyesinde bulunan dolar, karar sonrasında 3.83'e çıktı. Ancak daha sonra tekra karar öncesi seviyesi olan 3.77'lere geriledi

TCMB geçen yıl faiz koridorunun üst bandında art arda yedi seferde 250 baz puan indirdikten sonra Ekim ayında faiz indirimlerine son verdi.

TCMB son olarak Kasım ayında ise ABD başkanlık seçimleri, siyasi risk ve güvenlik kaygılarıyla TL'de yaşanan sert değer kaybına karşı adım atabileceğini ortaya koyarak politika faizini 50 baz puan, koridorun üst bandını ise 25 baz puan yükseltmişti.

Merkez Bankası'nın konu ile ilgili yayınladığı basın bülteni ise şu şekilde:

PARA POLİTİKASI KURULU KARARI

Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri
Murat Çetinkaya (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Erkan Kilimci, Emrah Şener, Murat Uysal, Abdullah Yavaş. 

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir: 

a)    Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,5’ten yüzde 9,25’e yükseltilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b)    Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de sabit tutulmuştur.

c)    Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. Bununla birlikte, son Kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır.  Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.