Naci Ağbal'dan KDV Reformu açıklaması

Naci Ağbal'dan KDV Reformu açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV düzenlemesine ilişkin iş dünyasından ve ilgili çevrelerden raporların gelmeye devam ettiğini belirtti. Ağbal'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle...

A+A-

Maliye Bakanı Ağbal, "(KDV düzenlemesiyle ilgili) Bütün sivil toplum örgütlerinden yavaş yavaş görüşler gelmeye başladı. İnşallah birkaç ay içerisinde bunları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların bulgularını masaya koyacağız. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan KDV alacağı var. Ne zaman başınız sıkışsa, bir yanlışı görünce beni arayın. Methetmek için değil şikayet etmek için arayın. `Sayın bakanım şurada şu işler yanlış gidiyor.` deyin" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV düzenlemesine ilişkin iş  dünyasından ve ilgili çevrelerden raporların gelmeye devam ettiğini belirterek,  birkaç ay içerisinde bunları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların  bulgularını masaya koyacaklarını ve KDV reformunu nasıl yapacaklarını hep  birlikte kararlaştıracaklarını söyledi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) "Genişletişmiş Başkanlar Kurulu  Toplantısında" konuşan Ağbal, KDV Reformu kapsamında TİM’in görüşlerini birinci  ağızdan dinleyeceklerini kaydederek, onların ortaya koyacağı görüşler  çerçevesinde KDV Reformunu şekillendireceklerini ifade etti.

Türkiye’nin Katma Değer Vergisi ile 1985 yılında tanıştığını anımsatan  Ağbal, 32 yıllık uygulaması olan bu kanunun Türk vergi sistemi açısından doğru  bir tercih olduğunu aktardı.

Ağbal, KDV’nin ekonomiye yaptığı katkıdan ve kamu maliyesine önemli  bir gelir kaynağı olmasından bahsederek, ancak ihracatçıların, ticaret ve sanayi  odalarının KDV Kanunundan şikayetçi olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin dört bir tarafında mevcut sistemle ilgili şikayet olduğunu  dile getiren Ağbal, bürokrasi için karmaşık bir sistem olduğunu, KDV'nin aslında  tüketimi vergilendirmesi gerektiğini, mavcut kanunun tüketimi değil üretimi,  yatırımı, işletmeleri ve ihracatı vergilendiren bir vergiye dönüştüğünü anlattı.

Ağbal, "Ciddi anlamda işletmelerimizin mevcut sitem dolayısıyla  birikmiş alacakları var. Biz size borçluyuz yani bu çalışmalar sırasında onu da  gördük. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan bir KDV alacağı var." diye  konuştu.

Sistemin zamanla karmaşık hale geldiğini, farklı oranların uygulanmaya  başlandığını, bunun kayıtdışılığa neden olduğunu, rekabetin bozulduğunu anlatan  Ağbal, KDV sisteminden memnun olan kimseyi görmediğini vurguladı.

"KDV SİSTEMİ BU HALİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

Ağbal, bu sistemden herkes gibi kendilerinin de şikayetçi olduğunu  kaydederek, az sayıda firmadan toplanan firmadan KDV topladıklarını, milyonun  üzerinde işletmenin hemen hemen hiç KDV ödemediğini bildirdi.

Bakan Ağbal, "Sistem, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın,  üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor bu haliyle.  Mevcut KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışıyor. İthalat yapmak daha cazip.  bütün bunları gördüğümüz noktada, '32 yıllık kanunun artık reforma tabi tutulma  zamanı gelmiş' dedik" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda bütün STK'lara ve ilgililere KDV sisteminin değiştirilmesi  konusunun çok önemli olduğu ve onlarla istişare yaparak bunu değiştirmeleri  konusunda çağrıda bulunduklarını anımsatan Ağbal, STK'ların, ihracatçıların ve  birçok ilgili kuruluşun kendilerine pozitif dönüş yaptığını aktardı.

Ağbal, bu toplantıda ortaya çıkan raporu her zaman  değerlendireceklerini vurguladı.

KDV reformuna ilişkin görüşlerin gelmeye devam ettiğini belirterek,  "Bütün sivil toplum örgütlerinden de yavaş yavaş görüşler gelmeye başladı.  İnşallah birkaç ay içerisinde bunları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların  bulgularını masaya koyacağız ve yine sizlerle birlikte KDV reformunu yapacaksak  nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştıracağız." dedi.

Ağbal, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ihracatçılara bu konuda  verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.

"METHETMEK İÇİN DEĞİL ŞİKAYET ETMEK İÇİN ARAYIN"

Ağbal, kendisinin ihracatçıları çok rahat arayabildiğini kaydederek,  "Nerede bulunursak bulunalım, konumumuz ne olursa olsun hepimizin ortak  sorumluluğu bu ülkeyi kalkındırmak, ileri taşımak, çocuklarımız, torunlarımız  için daha müreffeh bir ülkeyi inşa etmek." diye konuştu.

Bu nedenle gece-gündüz herkesi arayabildiğini dile getiren Ağbal, "Siz  de beni arayın. Ne zaman başınız sıkışsa, bir yanlışı görünce beni arayın.  Methetmek için değil şikayet etmek için arayın. 'Sayın bakanım şurada şu işler  yanlış gidiyor.' deyin." ifadelerini kullandı.

Ağbal, ihracatçıların önemine değinerek, onlara "yeşil" değil kırmızı  pasaportun bile az olduğunu, ihracatçıların önünün açılması, varsa sıkıntıların  ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

"Her geçen gün daha iyiyi hedefliyoruz"

Ağbal, KDV iadelerinin ihracatçıların için öneminden bahsederek, bu  iadeleri en kısa sürede ve kolay bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini  söyledi.

Son bir yılda bu anlayışla mevzuatta, tebliğ düzeyinde, kanunlarda  değişiklikler yaptıklarını, ihtisas vergi daireleri kurduklarını anlatan Ağbal,  bu konudalarda geri ihracatçılardan değerlendirme anlamında dönüş beklediklerini  anlattı.

Ağbal, bir yola çıktıklarını kaydederek, her geçen gün daha iyiyi  hedeflediklerini vurguladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.