Otellerin kredi geri ödeme sorunu büyüyor

Otellerin kredi geri ödeme sorunu büyüyor

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, ortalama yüzde 30 doluluk oranı ile çalışan otellerde kredi geri ödemelerinde sorunlar yaşandığını açıkladı

A+A-

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, yüzde 30 dolulukla çalışan çok sayıda otelin zarar ettiğini belirterek; pek çok işletmenin banka kredisi yükü altında olduğu sektörde kredi ödemelerinde sorunlar yaşandığını söyledi.

Yılın ilk 10 ayında Türkiye'nin Avrupa'da en düşük otel doluluğuna sahip ülke konumuna geldiğine dikkat çeken Bayındır, özellikle İstanbul'daki otellerden bir kısmının kışın çalışmaya ara verebileceklerini söyledi.

TÜROB tarafından açıklanan "Ekim 2016 Ülke Performans Raporu"na göre, Ekim ayında Türkiye'nin otel dolulukları 2015 yılının aynı dönemine oranla 14 düşüşle yüzde 52.2 oldu. Bu oran Ekim 2015'te yüzde 60.7, Ekim 2014'te ise yüzde 63.8 olarak gerçekleşmişti.

Ekim ayında yüzde 52.2 doluluk ile Avrupa ülkeleri arasında en düşük doluluk oranına sahip ülke Türkiye oldu. Ocak-Ekim döneminde doluluklarda yüzde 20.8 ile Avrupa'daki en büyük düşüş kaydedildi. Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen yüzde 50.4 doluluk oranı ile Türkiye Avrupa'da en düşük doluluğa sahip ülke oldu.

Türkiye ayrıca, ilk 10 ayda yüzde 41.9 düşüş ile oda gelirlerinde en büyük kaybı yaşayan ülke konumunda da bulunuyor.

Rapora göre, İstanbul ve Antalya Avrupa'da en fazla turist kaybeden iki turizm merkezi olarak da öne çıktı.

Bu tablo içerisinde, çok sayıda konaklama tesisinin kapalı olduğunu, sektörde birçok çalışanın iş akitlerinin de sonlandırıldığını vurgulayan Bayındır, bu yıl otellerin ortalama yüzde 30 dolulukla çalıştığını belirterek şöyle konuştu:

"Bu yüzde 30 (doluluk) tamamen zarar anlamına geliyor. Birçok otel, kirasını, personel maaşlarını ödeyemedi. Ödemelerini yapmak için evini satan otel sahipleri bile var. Sektörde minimum yüzde 40 personel kaybı oldu."

Bugün itibariyle otellerin en büyük sorunlarının başında bankalarla yaşanan sıkıntılar geldiğini ifade eden Bayındır, "Pek çok işletme banka kredisi yükü altında. Turist sayısındaki artışın çift haneli olacağı beklentisiyle özellikle son dönemde yapılan yatırımların kredi geri ödemelerinde sorunlar yaşanıyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Ocak-Ekim döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 31.35 azalışla 22.7 milyon kişi olarak gerçekleşti.

Rusya ile geçen yıl Kasım sonunda yaşanan uçak düşürme krizinin ardından Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı ilk 10 ayda ise yüzde 78.3 düşüş kaydetti.

Öte yandan güvenlik endişeleri nedeniyle başta Avrupalı turistler olmak üzere harcama düzeyi yüksek turistlerdeki azalma da hem kalite, hem de gelirlerde de ciddi bir azalmaya neden oluyor.

Seyahat gelirlerine yansıyan bu düşüş öngörüsü, 2015 yılındaki 27 milyar dolarlık gelirin bu yıl güncel OVP'de 18.6 milyar dolara revize edilmesine neden oldu.

Öte yandan turizm sektöründe yaşananlar yan sektörlere de etkisi hesaplandığında analistlere ve ekonomi yönetimine göre bu gelişmeler büyümeyi de 1 puana yakın aşağı çekti.

İSTANBUL OTELLERİNİN DURUMU VAHİM, KIŞIN ARA VEREN OLABİLİR

Özellikle İstanbul'daki turizmi "çok vahim" olarak niteleyen Bayındır, bu kış Antalya'daki otellerde olduğu gibi, İstanbul'da da çalışmalarına ara veren oteller olabileceğini belirtti.

TÜROB verilerine göre, Ocak–Ekim döneminde İstanbul’da ortalama doluluk oranı geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık yüzde 27 düşüşle yüzde 49.1'e geriledi.

Söz konusu dönemde ortalama günlük satılan oda bedeli de 93.3 euroya düştü. Bu bedel bir önceki yıl aynı dönemde 124.1 euro olmuştu.

Antalya'da ise Ocak–Ekim döneminde doluluk bir önceki yıl aynı dönemdeki yüzde 61.7 seviyesinden yüzde 53.6'ya; ortalama günlük satılan oda bedeli de önceki 122.5 euro seviyesinden 83 euroya geriledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.