Petrol devleri bugün toplanıyor

Petrol devleri bugün toplanıyor

OPEC Ortak Bakanlar Gözlem Komitesi'nin petrol üretimini kısan kararı dokuz ay daha uzatma teklifinden sonra petrolün devleri bugün bir araya geliyor

A+A-

OPEC Ortak Bakanlar Gözlem Komitesi'nin petrol üretimini kısan kararı dokuz ay daha uzatma teklifinden sonra petrolün devleri bugün bir araya geliyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2016 sonunda vardıkları günlük petrol üretimini 1,8 milyon varil azaltma kararını dokuz ay daha uzatıp uzatmamayı tartışmak üzere bugün Viyana'da toplanıyor.

OPEC üyesi ve OPEC dışı altı ülkenin temsilcilerinden oluşan Ortak Bakanlar Gözlem Komitesi (OBGK), çarşamba günü yaptığı açıklamada anlaşmanın Mart 2018'e kadar uzatılabileceğini duyurdu. Süreyi altı ya da 12 daha uzatmak gibi seçenekler de Bakanlar arasında konuşulan konular arasında.   

OPEC üyesi olmayan ve nisanda günde 1,76 milyon varil petrol üreterek  1,68 milyon varillik hedefinin çok üzerine çıkan Kazakistan'ın, süre uzatımına "engel " teşkil edecek ülke olması bekleniyor. Ülkenin Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev, üretim sınırlandırılmasını yeniden pazarlık edeceklerini açıklamıştı.

15 Mayıs'ta Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelen Suudi Arabistan ve Rusya enerji bakanları da petrol üretimindeki sınırlamaları 2018 yılının ilk çeyreğine kadar sürdürme konusunda mutabık olduklarını söylemişti.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, daha önce Bloomberg'e verdiği röportajda  "Eğer stokları beş yılın ortalamasının üzerinde kalırsa, görünüm konusundaki güvensizlik devam ederse, firmalar ve yatırımcıların küresel petrol endüstrisinin sağlığı konusunda iyi hissettiklerini görmezsek üretim kesintilerinin süresi uzatılacaktır" demişti.

Üretim fazlası nedeniyle 2014'ten bu yana yüzde 50'den fazla değer kaybeden petrolün üretiminin Eylül 2016'da 32,5 milyon varilde sabitlenmesi stokları bir miktar azaltsa da siyah altının tamamen toparlanması zaman alacak.

Suudi Arabistan, Cezayir, Venezuela ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerine göre üç yıldır devam eden aşırı üretim, 2017 sonunda, hatta belki daha sonra, temizlenebilir.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.