Piyasalarda iç ve dış veri gündemi izlenecek

Piyasalarda iç ve dış veri gündemi izlenecek

Fed açıklamalarıyla dolarda yaşanan değer kazancı ile dolar/TL hafif yükseldi, iç siyaset küresel piyasalar izleniyor

A+A-

Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı ve TCMB'nin para politikasında sıkı duruşunu devam ettirmesi ile dolar/TL'de hafta başından beri yaşanan aşağı yön Fed açıklamalarıyla terse döndü.

Bankacılar dolar/TL'de Fed kaynaklı yaşanan yükselişin genel anlamda TL'ye yönelik iyimserliği tamamen ortadan kaldıracak kuvvette olmadığını belirtirken, küresel piyasalar ve iç siyaset takip edilmeye devam edilecek

İç piyasada bugün açıklanacak Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri ile Kasım dönemi işsizlik verileri takip edilecek. Dış piyasalar,da ise ABD TÜFE, perakende satışlar, New York Fed imalat endeksi ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün yaptığı konuşmada önümüzdeki aylarda faizlerin artabileceği sinyallerini verdi. Yellen Fed'in önümüzdeki toplantılardan birinde büyük ihtimalle faizleri artırmak durumunda olabileceğini ve faiz artışı kararının ertelenmesinin, Fed'in politika komitesinin eğrinin arkasında kalmasına neden olabileceğini de söyledi.

Dolar, Yellen'ın konuşmasının ardından kazançlarını sürdürerek üç buçuk haftanın zirve seviyelerine yakın bir seyir izlerken, doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi yüzde 0.1 yükselerek 101.26 seviyesine geldi.

Dün 3.6385'e kadar gerileyerek 5 haftanın en düşük seviyesini test eden dolar/TL Fed öncesi ise 3.64'lü seviyelerde işlem görüyordu. Kur bu sabah ise güne saat 0848'de 3.6512/3.6530 seviyesinde başladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'ye ilişkin hafta başından beri yaşanan iyimserliği Fed sınırlamış görünüyor. Fed açıklamalarıyla birlikte TL'de bir değer kaybı yaşandı. Ancak bu kaybın oldukça sınırlı kalması TL'ye ilişkin iyimserliğin devam edebileceği şeklinde algılıyoruz" dedi ve ekledi:

"Lokallerin ise döviz talebi oldukça güçlü bir şekilde devam ediyor. 3.65 seviyesinin altında bu ilginin devam edebileceğini düşünüyoruz. TCMB'nin sıkı duruşu konusunda verdiği mesajlara paralel mevcut para politikasını koruması halinde TL'de iyimserlik de sürecektir."

TCMB'nin likidite adımlarının ardından bankanın uyguladığı son faizi gösteren ortalama fonlama maliyeti yüzde 10.37 ile 2012 yılının Mayıs sonundan bu yana en yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

TCMB'nin bir ay önceye göre 2 puanın üzerinde sıkılaştırma anlamına gelen likidite adımları piyasayı destekleyen önemli bir unsur olarak görüşüyor. Likidite adımlarının yanında swap ihaleleri de piyasada etkili oluyor.

Dün akşam saatlerinde 3.76 civarında işlem gören sepet bazında TL saat bu sabah 3.7570/3.7591, 3.8740 civarındaki euro/TL ise 3.8628/3.8652 seviyesinde bulunuyor.

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.89 valörde son işlemde yüzde 10.88 seviyesindeydi. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.32 seviyesindeydi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.