Piyasalarda küresel gelişmeler takip edilecek

Piyasalarda küresel gelişmeler takip edilecek

TCMB'nin faiz indirimlerine ara vermesinin desteğiyle yönünü aşağı çeviren kurda küresel piyasalar izlenecek

A+A-

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine ara vermesi ardından piyasalarda artan güven unsurunun desteğiyle yaşanan iyimserlik sonrası bugün küresel piyasaların takip edilmesi bekleniyor.

TCMB dün sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi aydır devam eden indirimlere Ekim'de ara verdi. Kararın ardından dolar/TL sert geriledi.

Bankacılar dün tekrar kuvvet kazanan dolardaki küresel değer kazancı trendinin kurdaki daha sert düşüşün önüne geçen en önemli etken olduğunu belirtirken 3.0350'den aşağı bir hareketin de kısa vadede beklemediklerini belirttiler.

Dolar, Asya işlemlerinde son dönemlerde gördüğü yüksek seviyeleri devam ettirerek haftalık kazanca doğru ilerlerken, euro ise Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrası dört ayın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi yüzde 0.1 artışla 98.369 oldu. Endeks haftalık bazda yüzde 0.4 yukarıda.

TCMB, sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi aydır devam eden indirimlere başta TL'deki değer kaybı olmak üzere iç ve dış belirsizliklerin artmasının etkisiyle Ekim ayı itibarıyla ara verdi. TCMB sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının ise verilere göre şekilleneceğini vurguladı.

PPK kararı öncesi 3.0710 seviyesinde işlem gören arından 3.05'e yaklaşan dolar/TL dünü 3.06'nın hemen altında tamamladı. Kur bu sabah ise güne saat 0907'de 3.0640/3.0646 seviyesinden başladı.

Başkanlık sistemi tartışmalarının reformları geciktireceğine dönük tedirginlik, jeopolitik riskler ile küresel piyasaların etkisiyle bu hafta dolar/TL 3.1140'a kadar yükselerek tarihi zirvesini test etmişti.

Dün akşam saatlerinde 3.20 civarında seyreden sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.2026/3.2008, 3.3450 civarındaki euro/TL ise 3.3412/3.3425 seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.8, valörde son işlemde yüzde 9.77 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.88 seviyesindeydi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.