Sarraf'ın davasında 4 eski bakanı ilgilendiren karar

Sarraf'ın davasında 4 eski bakanı ilgilendiren karar

İşadamı Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılandığı davada deliller üzerindeki gizlilik kararının kalkması gündemde.

A+A-

İşadamı Rıza Sarraf'ın ABD'de yargılandığı davada deliller üzerindeki gizlilik kararının kalkması gündemde. 17/25 Aralık soruşturmasında adı geçen 4 eski bakanın da (Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar) adının geçtiği söylenen deliller üzerindeki yasak kalkar ise, bunları kamuoyu görebilecek.

New York'ta tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Rıza Sarraf davasında son günlerde arka arkaya gelişmeler yaşanıyor. ABD'de yaşayan serbest gazeteci Ali Abaday'ın Sputnik'e aktardığına göre, geçen cuma günü, Sarraf'ın avukatlarının daha önceden ulusal güvenlik gerekçesiyle savcılıktan aldıkları 600 bin delile yönelik yurtdışı yasağının kalması istenmişti.
Savunma avukatları bu isteklerine gerekçe olarak delillerde adı geçen kişilerin yurtdışında olmasını gerekçe olarak göstermişti. Savcılık ofisi ise bugün bu dilekçeye itiraz etti. Savcılığın itirazından kısa bir süre sonra ise Sarraf'ın avukatlarından Benjamin Brafman karşı bir dilekçe yazdı. Davanın hakimi Richard Berman'ın bu konuda yakında bir karar vermesi bekleniyor. Kimi dosyalarda 17/25 Aralık soruşturmasında adı geçen 4 eski bakanın da olduğu söylenen deliller üzerindeki yasak kalkar ise, bunları kamuoyu da görebilecek. Ancak hakimin sadece ilgili kişiler ile görüşülmesi kaydıyla delillerin üzerindeki yasağı kaldırma durumu da olabilir.

IPHONE'DAKİ BİLGİLER İÇİN ÖZEL DURUŞMA YAPILACAK
Hakim Berman ayrıca savcılık ofisinin talebi üzerine Rıza Sarraf'ın Miami'de havalimanında el konulan iPhone cep telefonunda bulunan bilgilerin de delil olup olmayacağına karar vermek için özel bir duruşma ayarladı. 22 Kasım'da yapılacak duruşmada hem savcılık hem de savunmanın tanıklarını dinlenecek. Rıza Sarraf havalimanındaki görevlilere telefonunun şifresini verdiğini ancak FBI ajanları ile bu bilgiyi paylaşmadığını söylemişti. Savcılık da telefonda arama izni olmasına karşı şifre olmadan bunun yapılamayacağını ve şifrenin ele geçiriliş tarzından dolayı buradan elde edilen delillerin davada kullanılmamasını istiyor.
Savcılık ise buna karşı şifreyi bilmeseler de telefondan bilgileri almalarının mümkün olduğunu ayrıca gümrükteki görevlilerin kişilerin bavulları gibi elektronik eşyalarını da arayabileceğini söylüyor.
Telefon ile ilgili önemli nokta ise telefondan bilgileri alınan kişiler arasında Egemen Bağış haricindeki bakanların adının geçmesi. Ancak izin belgesinde kimi bölümlerin üzerine başka davaları ilgilendirdiği için siyah bir çizgi çekilmişti. Bu adı gösterilmeyen kişilerden birinin Egemen Bağış olduğu düşünülüyor. Hakim Berman'ın iki konu hakkında vereceği karar, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ı da yakından ilgilendiriyor.
 


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.