Sektörel güven endeksleri ekimde geriledi

Sektörel güven endeksleri ekimde geriledi

Hizmet sektörü güven endeksi, ekim ayında yüzde 1,8, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,8, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,8 düştü.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.
Buna göre, eylül ayında 96,23 olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, yüzde 1,8 azalarak ekimde 94,49'a geriledi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu düşüş; son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 0,4, yüzde 1,2 ve yüzde 3,4 düştü.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi ekimde yüzde 1,8 azalarak 96,22'ye geriledi.
Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş; "mevcut mal stoku seviyesinin" mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "iş hacmi-satışların" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde "iş hacmi-satışların" arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise yükseldi.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 9,2 azaldı, iş hacmi-satışlar endeksi 7,2 arttı.
İnşaat sektörü güven endeksi
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 81,99 iken, bu ay yüzde 0,8 azalarak 81,32 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış, "alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini" mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde "toplam çalışan sayısında" artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 2,8 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 0,5 arttı.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.