TL not indirimi sonrası kayıplarını genişletti

TL not indirimi sonrası kayıplarını genişletti

TL, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından kayıplarını genişletti

A+A-

Türk Lirası, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in Cuma günü, dış finansman gereksinimlerine yönelik riskleri ve ekonomideki yavaşlama ile birlite kredi temel göstergelerindeki zayıflamayı işaret ederek Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin ardından kayıplarını genişletti.

Lira Pazartesi günü dolar karşısında 8 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Bu hareket ile birlikte, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki kaybı, Fed'in olağandışı parasal teşvik programını daraltacağını açıklaması ve bunun sonucu Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişen piyasalara yatırım akışının zayıflayacağına ilişkin beklentiilerin arttığı 2013 yılından bu yana yüzde 40'a ulaştı.

Singapur'da INTL FCStone Inc.'nin döviz traderı Wu Mingze, "Türk Lirası beklediği üzere zayıfladı, ancak S&P'nin not indiriminin ardından bu hareketin gelebileceği beklentisi ile, düşüş fazla önemli değil" dedi.

Moody's, Cuma günü geç saatlerde e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Yabancı sermaye girişindeki ani, yıkıcı tersine dönüş, rezervlerde daha hızlı bir düşüş ve en kötü durum senaryosunda, bir ödemeler dengesi krizi riski arttı," dedi ve "Türkiye'nin kredi profilindeki yavaş kötüleşme önümüzdeki iki ila üç yıl boyunca devam edecek ve risklerin dengesini Ba1 kredi notu seviyesi ile daha iyi yansıtıyor"şeklinde görüş bildirdi.

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak, TSİ 06:50'de 2.9892 seviyesine geriledi ve Cuma günkü yüzde 0.9'luk kaybını daha da genişletti.

Dolar/TL kuru günün ilk işlemlerinde, yüzde 0.95 ile 3 Ağustos'tan bu yana en hızlı güniçi yükselişini gerçekleştirerek 2.9971 ile 8 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine kadar çıktı ve 3.00 seviyesinin hemen altından aşağı döndü.

Moody's Cuma günü yaptığı açıklama ile, Türkiye'nin kred, notunu Baa3'ten Ba1'e indirdi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.