Trump için kritik oylama

Trump için kritik oylama

Temsilciler Meclisi'nde Obamacare'in iptali yapılacak oylama Trump için büyük önem taşıyor.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump'ın ana seçim vaatlerinden olan ve Obama dönemi sağlık sigortasını kısmet kaldırılması için öne sürdüğü yasa tasarısı için bugün oylama yapılacak. Oylama Trump'ın göreve başlamasından bu yana Kongre'ye gelen ilk büyük yasa tasarısı olacak ve Cumhuriyetçilerden yeterli desteği alıp alamayacağını gösterecek.

Trump, hem tasarıyı Obama dönemi politikasına benzemekle eleştiren, hem de oy kaybına yol açacağını düşünen iki ayrı grup Cumhuriyetçilerin itirazlarıyla karşı karşıya.

Öte yandan küresel piyasalar da oylamaya odaklandı. Tasarının Kongre'den geçmemesi Trump'ın diğer seçim vaatlerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği belirsizliğini yaratacağından başta Wall Street olmak üzere piyasaları rahatsız edebilir.

Eski Başkan Barack Obama'nın imzasını taşıyan Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası Yasası'nın (ACA) iptalini öngören AHCA'nin Kongrenin ilk kanadından geçmesi için 216 "evet" oyu gerekiyor. Tasarı ilk olarak 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisinde oylanacak. Oylamada yeterli desteğin bulunamayacak olması ise Beyaz Saray'ı ve Cumhuriyetçi liderleri endişelendiriyor.

Tasarı karşıtı vekiller Trump'ın işini zorlaştırabilir

Amerikan medyasındaki haberlere göre, Donald Trump, Cumhuriyetçi vekilleri tek tek arayarak yasa tasarısının Temsilciler Meclisinden geçmesini garantilemeye çalışıyor. Trump'ın Cumhuriyetçileri şahsen aramasında 27 vekilin tasarıya muhalefet edeceğini açıklamasının etkili olduğu belirtiliyor. Muhalif vekiller, Oval Ofis'ten ve Cumhuriyetçi liderlerden gelen baskıya rağmen fikirlerini değiştirmezse tasarının 216 oya ulaşamayarak reddedileceği öngörülüyor.

Donald Trump, geçen salı günü Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçi vekillerle yaptığı görüşmede, "Yeni sağlık yasasını çıkarmazsak bu kalabalıkları artık toplayamayız. Bunu yapmazsanız 2018'de pek çoğunuzun koltuğunu kaybedeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullanmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.