TÜİK haziran ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı

TÜİK haziran ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı

İhracat birim değer endeksi, haziranda yıllık bazda yüzde 0,1, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 4,4 artış gösterdi.

A+A-

İhracat birim değer endeksi, haziranda yıllık bazda yüzde 0,1, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 4,4 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.      
         
Buna göre, ihracat birim değer endeksi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 arttı. Endeks, bu dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 5,6 azalırken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,8, yakıtlarda yüzde 5,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,4 arttı.      

         
İhracat birim değer endeksi ikinci çeyrekte ise geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 0,6 azaldı.      
         
İthalat birim değer endeksi, haziranda yüzde 4,4 arttı. Endeks geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,2 azalırken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9,1, yakıtlarda yüzde 10,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,2 artış gösterdi.      
         
İthalat birim değer endeksi bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 5,4 yükseldi.      
         
İhracat miktar endeksi haziranda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 arttı. Endeks geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2, yakıtlarda yüzde 14,3 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,5 artış kaydetti.      
       
İhracat miktar endeksi 2017 yılı ikinci çeyrekte, geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 8 yükseldi.      
         
İthalat miktar endeksi haziranda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldı. Endeks geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 24,8 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 11,7, yakıtlarda yüzde 1,7 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 15,4 geriledi.      
         
İthalat miktar endeksi, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 arttı.      
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler      
         
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, mayısta 149,4 olan ihracat miktar endeksi, yüzde 4 artarak, bu yılın aynı ayında 155,4 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2016'nın haziran ayında 141 olan ihracat miktar endeksi yüzde 11,3 artarak, 157 oldu.      
         
Bu yılın mayıs ayında 145,9 olan ithalat miktar endeksi yüzde 5,3 azalarak, bu yılın haziran ayında 138,1 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2016 haziranda 147,9 olan ithalat miktar endeksi, yüzde 2,2 azalarak 144,7'e düştü.      
         
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2016 yılı haziran ayında 111,7 olarak elde edilen dış ticaret haddi, 4,6 puan azalarak, bu yılın haziran ayında 107,1 oldu.      
         
Dış ticaret haddi, 2017 yılı ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre 6,5 puan azalarak 105,7 olarak gerçekleşti.      


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.