Türk bankaları için risk uyarısı

Türk bankaları için risk uyarısı

Fitch,Türk bankalarının dış borçlanmalarının yavaşladığını ancak risklerin devam ettiğini açıkladı

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının dış borçlarında büyümenin 2015 ve 2016 ilk çeyrekte yavaşladığını ancak, borcun yarısından fazlasının 12 ay vadeli olması nedeniyle piyasa güvenindeki değişimlere karşı kırılganlığın devam ettiğini açıkladı. 

Bankaların son yıllarda Türkiye'nin ana dış borçlanıcıları olduğuna işaret eden Fitch, bankacılık sektörünün dış borcunun 170 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.

Temel senaryoda Türk bankalarının piyasalara iyi şekilde ulaşımlarını devam ettireceklerini ve borçlarını çevirebileceklerini öngördüklerini ifade eden Fitch, yabancı para cinsinden likidite pozisyonlarının da bankalara kısa vadeli piyasa kapanmaları ile başa çıkma imkanı sağlayacağını vurguladı. Ancak, piyasalara erişiin uzun süreli kesilmesi halinde aşağı yönlü risklerin ciddi şekilde artacağına dikkat çeken Fitch, "Türkiye ve bankaların dış borçlarını geri ödemelerini gerektiren bir senaryo, TCMB'nin döviz rezervleri, kurlar, yurt içi faizler ve ekoonmik büyüme üzerinde baskı yaratır" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.