Türk hisseleri yükselişe mi geçecek

Türk hisseleri yükselişe mi geçecek

Teknik göstergeler, altı aydır gelişen piyasa hisselerindeki ralliyi kaçıran Türk hisselerinin yükselmeye başlayabileceğini işaret ediyor

A+A-

Türk hisseleri, teknik göstergelerin işaret ettiği üzere, son altı aydır gelişen piyasa hisselerindeki ralliyi kaçırmasının ardından, yükselişe geçmeye hazırlanıyor olabilir.

Borsa İstanbul'un göstergesi BIST 100 Endeksi bu ay, Nisan'dan bu yana geçen zamanın büyük bölümünde içinde bulunduğu bandı kırarak, MSCI Asya Pasifik Endeksi'ne göre daha iyi bir performans gösterdi. Fiyat grafiklerine dayanan çaşışmalar ve analistlerin kar projeksiyonları, Türk hisselerinin gösterge endeksi için yeni kazançların olabileceğini işaret ediyor.

Gelişen ülke hisse senetlerinin değeri son altı ayda 1.3 trilyon dolar artarken, Türk hisseleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mayıs ayında istifası ile son bulan güç mücadelesi ve Temmuz ayındaki başarısız darbe girşiminin not indirimlerini getirmesi ile birlikte 30 milyar dolar kaybetti. Ancak Türk hisse senetlerinin teknik engelleri aşması ve bunun sonucu analistlerin 80,000'deki psikolojik seviyenin aşılmasının boğaları yeniden piyasaya getirebileceğini söylemesi ile birlikte, son iki haftada yükseliş işaretleri geliyor.

Ata Yatırım teknik analisti Murat Barışık, "Endeks bu seviyelerde tutunmayı başarırsa ve buralardan ivme kazanırsa, yeni kazançlar için yol açılabilir," dedi ve "Bazı seviyelerde kar realizasyonları gelebilir, ancak küresel piyasalrın büyük çaplı bir satış dalgasına izin vermemesinden dolayı, biz bu düşüşleri alım fırsatı olarak görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

"Simetrik üçgen" olarak adlandırılan bir model içinde sıkışmış durumda olan Türk hisse senetleri, geçen hafta bu formasyonun üzerine çıktı. Endeks beş gün üst üste bu üçgenin üst sınırının üzerind ekapandı ve bu durum bir rallinin başlangıcı için bir koşul olarak değerlendirilebilir.

MACD olarak adlandırılan teknik gösterge, hisse senetlerinin yükselen bir trende döndüğünü işaret ediyor. MACD doğrusu, sıfır doğrusunu yukarı yönde kırdı ve kırmızı doğrunun üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu durum, boğaların kontrolü aldığını işaret ediyor.

Analistler ayrıca, Türk şirketlerinin kar görünümü konusunda şimdiye dek olmadığı kadar iyimserler. Analistler, Bloomberg'in derlediği verilere göre, şirketlerin gelecek 12 ay için kar projeksiyonlarını yüzde 9 arırarak rekora yükseltti. Ancak değerlemelr halen Nisan ayındaki seviyesinin altında ve bu durum hisse senetlerinin göreceli olarak ucuz olduğunu işaret ediyor.

BIST 100 Endeksi Çarşamba günü fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 0.7 yükseldi. Endeks Mart ayından bu yana en iyi aylık performansını göstermeye yönelirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 artarak, rallinin başladığı Haziran'dan bu yana en yabaş artışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Barışık, Türk hisselerini işaret ederek, "Diğer önemli bir dirençortaya çıkacak," dedi ve "Eğer endek orada da yeterli ivmeye sahip olursa, 85,000 civarındaki 2016 zirvesini bir kez daha görebilir" şeklinde görüş bildirdi.(Bloomberg)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.