Türkiye Çin'i geçti, birinciliğe yerleşti!

Türkiye Çin'i geçti, birinciliğe yerleşti!

Yıllardır Çin’den sonra ikinci sırada gelen Türk faktoring şirketleri, geçen yıl gerçekleştirdikleri 3,6 milyar Euro’luk işlem hacmi ile defa ihracat faktöringinde dünya sıralamasında birinci oldu.

A+A-

Türkiye, ihracat faktoringinde Çin’i geçti, birinci sıraya yükseldi. Yıllardır, Çin’den sonra ikinci sırada gelen faktoring şirketleri, 2016’da 3,6 milyar Euro’luk işlem hacmi gerçekleştirerek, ilk defa dünya sıralamasında birinci oldu. Geçen yıl 3 milyar Euro faktoring işlemi gerçekleştiren Çin ise ilk üçe bile giremedi.90 ülkede 400’ü aşkın üyesi bulunan Dünya Faktoring Organizasyonu (FCI) Başkanı ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, 2016 yılı dünya faktoring istatistiklerine göre, faktoring sektörünün birçok ülkede büyüdüğünü, Türkiye’nin ise muhabirli ihracat faktoring işlemlerinde dünyada yüzde 18’lik pazar payı ile birinci ülke konumuna yükseldiğini belirterek; Türkiye’nin, geçen yıla kadar Çin’den sonra ikinci ülke konumda olduğunu, hacim artışı ile birinciliğe yerleştiğini söyledi.

GELİŞMİŞ PAZARLARDA DURUM

Çağatay Baydar, faktoringin dünyadaki gelişiminden de bahsederek, 2016 yılında Avrupa pazarında cironun yüzde 2,5 artış gösterdiğini; Fransa’da artışın yüzde 8, Almanya’da yüzde 5, İtalya’da yüzde 10 olduğunu kaydetti. Faktoringin gelişmiş pazarlarda yükselen bir eğilim gösterdiğini, Rusya pazarında ise yüzde 40, Hollanda pazarında yüzde 26 arttığını vurgulayarak, şunları söyledi: “ABD’deki siyasi dalgalanmaya rağmen Amerika kıtası faktoring hacminde 2016’da yüzde 10’a yakın büyüdü. Diğer ülkelere bakıldığında da Brezilya yüzde 50, Meksika yüzde 16, Şili yüzde 12, Arjantin yüzde 22 büyüdü. Asya ise 2016’da yüzde 25 düşüş gösteren Çin’den büyük ölçüde etkilendi ve diğer geleneksel güçlü oyunculardan Tayvan yüzde 10, Japonya yüzde 9küçüldü. Diğer taraftan Hong Kong yüzde 28, Singapur yüzde 4 artış gösterdi, Malezya, Tayland ve Vietnam da büyüme devam etti.”

İHRACAT FAKTORİNGİ

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, ihracatçıların, yurtdışına yaptıkları mal mukabili ihracat bedellerini garanti altına aldıklarını belirterek, “Tahsil ediyoruz ve eğer ihtiyaç olursa ön finansman sağlıyoruz. Bu hizmetleri ayrı ayrı bulabileceğiniz alternatifler mevcut ama üç hizmetin bir arada sunulduğu yegane çözüm, ihracat faktoringi. Dolayısıyla sadece firmalarımızın mevcut ihracatlarının yönetilmesi açısından değil yeni pazarlara açılma fırsatları açısından da çok önemli bir ürün. Burada en önemli konu, fonlama kaynakları. Bu kaynakları ne kadar çeşitlendirip ucuzlatabilirsek, ihracatçılarımıza da o ölçüde rekabet avantajı sağlayabileceğiz. Bu konuda sektör olarak Eximbank ile yaptığımız işbirliği ile çok önemli bir adım attık; devamında yurtdışında sağlanan fonlarla ilgili talep ettiğimiz vergisel düzenlemeleri de hayata geçirebilirsek, ihracatçılarımızın önünü daha da açabileceğiz” dedi.Kara, ihracat faktoringinde ilk sıraya çıkılmasının getireceği avantajlara de değinerek, şunları söyledi: “Özellikle yeni pazarlara girebilmek adına ihracatçılarımızı daha uygun maliyetler ile fonlanma imkanı sağlayacak. Yeni pazarlar dışında mevcutta ihracat yapılan ülkelerde de ihracatçılarımızın yurtdışı alacaklarına uygun maliyetler ile daha fazla fonlama talebi oluşacak.”

DÜNYA YÜZDE 10, BİZ YÜZDE 32 BÜYÜDÜK

FCI Başkanı Çağatay Baydar, dünyada faktoringin son 25 yılda ortalama büyümesinin yüzde 10 iken, Türkiye’de yüzde 32 olduğunu ve toplam cironun 2016 yılında 33 milyar Euro’ya ulaştığını belirterek, şunları söyledi: “Dikkat çekici bir diğer nokta da faktoring hacminde 2009 krizinden sonraki hızlı artış. Global kriz, firmaların risklerini faktoring ile garanti altına almasını ve uygun maliyetli faktoring fonlarının kullanılmasına yol açtı. 2016 için tahmin edilen dünya faktoring toplam hacmi 2,3 trilyon Euro. FCI üyelerinin gerçekleştirdiği yurtiçi faktoring hacmi tahmini olarak dünya yurtiçi hacminin yüzde 55’ine, uluslararası hacmin yüzde 82’sine ve toplam hacmin yüzde 61’ine tekabül ediyor. Ülkemiz ise ihracata dayalı ekonomileri ile öne çıkan tüm Asya ülkelerinin önüne geçerek muhabirli ihracat faktoringi işlemlerinde 1. sıraya yükseldi; Türkiye’yi, Tayvan, Singapur, Çin ve Hong Kong takip etti.”

HEM CİRODA HEM HİZMETTE ÇİN’İ GEÇTİK

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, dünyada ihracat faktoringinde uzun yıllardır Çin’den sonra ikinci sırada yer aldıklarını, 2013-2015 yılları arasında da bu sıralamada hiçbir değişiklik olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bu yıllarda ihracat faktoringi hacminde birinci sırada Çin, ikinci sırada Türkiye, 3. sırada Tayvan geliyordu. 2016 yılında sıralamada Çin, ilk üçe giremedi. Uzun yıllardır takip ettiğimiz birinciliği 2016 yılında 3,6 milyar Euro’luk işlem hacmi ile birinciliği aldık. Türkiye olarak ihracat faktoringinde dünyada çok önemli bir yerimiz var. Hem ciro hem de bu hizmeti veren faktoring şirketi sayısı açısından Çin’in önüne geçtik. Zaten ikinciliğin getirmiş olduğu saygınlığımızı birinciliğimiz ile perçinledik. Bu bize öncelikle daha fazla garanti limiti bulma ve fiyatlamalarda avantaj sağlıyor olacaktır.” 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.