TÜSİAD'ın A Planı neden çalışmadı

TÜSİAD'ın A Planı neden çalışmadı

Geçtiğimiz günlerde Erol Bilecik'i yeni başkanı olarak seçen TÜSİAD'ın bu kararının aslında B Planı olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Erol Bilecik'i yeni başkanı olarak seçen TÜSİAD'ın bu kararının aslında B Planı olduğu ortaya çıktı. Güçlü bir yönetim üzerine kurulan A Planı'nın neden çalışmadığını Hürriyet gazetesinden Jale Özgentürk yazdı.

İşte o yazı:


TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan kamuoyunda yaratılan, “TÜSİAD’a başkan bulunamıyor” algısından uzun süredir rahatsızdı. Bunun için de ilginç bir formül buldu. Kendisi gibi güçlü bir ismin başkan olduğu ve yönetimde eski başkanlardan oluşan ailelerin yer aldığı bir sistem üzerine anlaşıldı. Ancak planlar daha ilk gece altüst oldu.

Erol Bilecik, geçtiğimiz hafta Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 18’inci başkanı olarak göreve başladı. TÜSİAD’ta hem Bilecik’in başkanlığa doğru gittiğini hem de onun listesinde hissedilen Ali Koç’un ağırlığını geçen haftalarda gündeme getirmiştik.

Ancak itiraf edeyim TÜSİAD’ın başkanlık seçim sürecinde önemli bir ayrıntı atlamışım. Hem de önemli bir atlama bu. TÜSİAD seçimi sırasında tesadüfen öğrendiğim, daha sonra da kontrol edip doğruluğundan emin olduğum bir bilgiyi paylaşacağım sizlerle.

SÜRPRİZ KARAR

Bildiğiniz gibi TÜSİAD’ta başkan belirleme süreci uzun sürmüştü. Meğer Erol Bilecik’in isminden önce TÜSİAD’ın kurmayları başka bir formül üzerinde çalışmış. Hatta bayağı da yol almışlar. Ancak bu formül sürpriz bir şekilde rafa kalkmış. Nedir bu teklif derseniz...

Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan daha önce birkaç kez değindiğim gibi kamuoyunda yaratılan “TÜSİAD’a başkan bulunamıyor” algısından uzun süredir rahatsızdı. Bunun için de formüller üzerinde duruyordu.

İşte bu formüllerden birini seçim öncesi Başkanlar Kurulu’na götürmüş. Herkesi şaşırtan teklifiyle başkanlığa aday olabileceğini ancak bir şartı olduğunu açıklamış. Şartı şöyle: Başkanlık Konseyi’ndeki her aileden bir temsilci ve eski başkanlar yönetime girecek. Eğer bu kabul edilirse hem başkanlığı hem de Yüksek İstişare Başkanlığı’nı aynı anda yapabileceğini, böylece güçlü bir yönetim ile TÜSİAD’ın tek ses olarak güçlü bir şekilde temsil edileceğini söylemiş.

Başkanlık Konseyi üyeleri beklemedikleri bu sürpriz teklif karşısında çok şaşırmışlar. Toplantıya katılanların tümü eksiksiz bir şekilde teklifi memnuniyetle kabul ettiklerini açıklamışlar. Eski başkanlardan oluşan, ailelerin üst düzeyde temsil edildiği bir yönetim ile birlikte Tuncay Özilhan gibi tecrübeli ve güçlü bir ismin başkan olduğu bir TÜSİAD’ın mutluluğu ile bitmiş o gün toplantı.

Ancak daha o akşam gelen bir haber bütün denklemi bozmuş. Bir büyük aile son anda bu formüle verdiği desteği geri çekerek, TÜSİAD yönetimine sadece profesyonel bir ismi verebileceğini söylemiş.

Özetle Tuncay Özilhan’ın tek şartı yerine gelmemiş, masa devrilmiş.

TAM DESTEK

Hemen belirtelim. B planına geçen TÜSİAD yine de güçlü bir yönetim belirledi. Dünyada yaşanan teknolojik devrimi yakından izleyecek, TÜSİAD’ı yönlendirebilecek bir başkan ve ailelerin genç üyelerinden oluşan güçlü bir yönetimle yola devam etme kararı aldı. Ayrıca Yüksek İstişare Konseyi’nin Özilhan ve eski başkanlarla güçlü bir şekilde devam etmesi de rahatlatma sağlamış.

Başkanlık Konseyi üyelerinin genel tavrına bakılırsa yeni yönetime destek de tam. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Hatay’da eğitime, spora önemli destekler veren Erol Bilecik’in başkanlığı Hataylıları da çok sevindirmiş.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.