Yabancı yatırımcılar en çok hangi hisseleri aldı

Yabancı yatırımcılar en çok hangi hisseleri aldı

Uluslararası yatırımcılar Mayıs ayında Borsa İstanbul'da en çok net alışı Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Halk Bankası, Vakıfbank ve Kardemir hisselerinde gerçekleştirdi

A+A-

Uluslararası yatırımcılar Mayıs ayında Borsa İstanbul'da en çok net alışı Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Halk Bankası, Vakıfbank ve Kardemir hisselerinde gerçekleştirdi

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan konu ile ilgili rapor şu şekilde:

"Borsa İstanbul tarafından açıklanan uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul'da yapmış olduğu işlem verilerine göre, 2017 yılının Mayıs ayında uluslararası yatırımcıların en çok net alış gerçekleştirdiği ilk beş hisse Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Halk Bankası, Vakıfbank ve Kardemir olmuştur.

Diğer taraftan en çok para çıkışının yaşandığı ilk beş hisse Turkcell, Koç Holding, Aselsan, Sasa Polyester ve Banvit olarak sıralanmaktadır.

Mayıs ayında para girişi yaşanan ilk on beş hisse içerisinde Türk Hava Yolları, Tav Havalimanları ve Pegasus endekse göre sırasıyla % 15,9, % 13,4 ve % 11,5 oranında daha iyi bir performans sergilemişlerdir. Öte yandan İş Bankası'na 57 milyon TL'lik net giriş olmasına karşın BİST100'e göre % 3 görece düşüş kaydetmiştir. 

Mayıs ayında en çok uluslararası yatırımcı çıkışının yaşandığı hisse 300 milyon TL ile Turkcell olurken, hisse Mayıs ayında BIST100'e göre % 4,9 daha kötü bir performans sergilemiştir. Vestel ise BIST100'e göre % 8,4'lük görece kayıpla uluslararası yatırımcı çıkışı yaşanan ilk 15 hisse arasında en kötü performans sergileyen hisse olmuştur.

Net uluslararası yatırımcı çıkışının yaşandığı ilk onbeş hisse arasında yer alan Sasa Polyester ve Banvit ise BIST100'e göre sırasıyla % 32,4 ve % 11,6 daha iyi getiri sağlamış ve güçlü bir görüntü sergilemişlerdir. 2017 yılının Mayıs ayında toplamda 538 milyon TL'lik (150,6 milyon USD) net uluslararası yatırımcı girişi yaşanmıştır. Bankacılık hisselerinde ise 379,5 milyon TL (106 milyon USD) giriş gerçekleşmiştir. 

2017'nin beşinci ayında kaydedilen 538 milyon TL'lik girişe paralel BIST100 Mayıs ayında % 3 oranında yükseliş kaydetmiştir. Bununla birlikte, 2017 yılında toplam 5.137 milyon TL'lik net giriş gözlenirken, BİST-100 ise aynı dönemde % 24,8 oranında yükselmiştir.

Genel olarak uluslararası yatırımcıların net giriş yaptığı aylarda BİST-100'de artış yaşanırken, çıkış olduğu aylarda ise gerileme kaydedilmektedir. 

Uluslararası yatırımcıların Borsa İstanbul'daki payı 31 Mayıs itibariyle % 64,7 seviyesindedir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.