Yakın geleceğin enerjisi LNG olacak

Yakın geleceğin enerjisi LNG olacak

Royal Dutch Shell Üst Yöneticisi van Beurden: Gelecek yıllarda LNG en hızlı büyüyen enerji türü olacak. Petrolden dört kat daha hızlı büyüyecek. Dünya genelinde LNG talebinin önümüzdeki 15 yılda ikiye katlanmasını bekliyoruz.

A+A-

Enerji devi Royal Dutch Shell'in Üst Yöneticisi Ben van Beurden, sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) gelecek yıllarda en hızlı büyüyen enerji türü olacağını belirtti.

Van Beurden, IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, doğalgaz piyasaları ile şirketin yürüttüğü projeler ve yatırımlar hakkında bilgi verdi. 

Küresel piyasalarda LNG talebinin yükseldiğine işaret eden van Beurden, "Gelecek yıllarda LNG en hızlı büyüyen enerji türü olacak. Petrolden dört kat daha hızlı büyüyecek. Dünya genelinde LNG talebinin önümüzdeki 15 yılda ikiye katlanmasını bekliyoruz." dedi. 

Dünya genelinde artan doğalgaz üretimi nedeniyle, fiyatları üzerinde baskı oluşmadığını kaydeden van Beurden, LNG piyasasında da arz fazlası oluşmadığına ve geçen sene üretilen her bir LNG kargosunun tüketicilere ulaştığına işaret etti.

Van Beurden, ayrıca dünya genelinde üretilen her beş LNG kargosundan birinin Shell'e ait olduğunu bildirdi.

Shell'in geçen yıl şubatta İngiliz doğalgaz devi BG Group'u satın almasını da değerlendiren van Beurden, iki şirket arasındaki entegrasyonun geçen senenin sonunda tamamen bittiğini belirtti.

Van Beurden, bu birleşme sayesinde Shell'in portföyünü çeşitlendirdiğine ve geçen seneki toplam harcamalarını 10 milyar dolar azalttığına dikkati çekerek, "Shell'i geleceğin enerji şirketi konumuna getirdik." ifadesini kullandı. 

Shell'in enerji sektöründe en çok yatırım yapan şirket olduğunu dile getiren van Beurden, firmanın bu yıl farklı projelere 25-30 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını anlattı.

Van Beurden, şirketin petrol piyasasındaki faaliyetleriyle ilgili şunları kaydetti:

"Şu anda petrol üretim projelerini varil başına ortalama 40 dolara gerçekleştirebiliyoruz. Hatta birçok projemizin birim maliyeti bu seviyenin altında. Finansal olarak daha dirençli projeleri seçmeye odaklandık. Uzun dönemli projelerde finansal çerçevenizin ne kadarını kullandığınız önemli. Bu nedenle üretim maliyeti düşük projeler bizim için ayırt edici bir faktör."

Shell'in 2015 ve 2016'da ABD'nin Alaska eyaletinin kutup bölgesinde petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hakkında da konuşan van Beurden, Shell'in arama faaliyetlerinde yaklaşık 9 milyar dolar harcadığını ancak regülasyonlar nedeniyle bölgeden çekilmek zorunda kaldığını belirtti. 

ABD hükümetinin kutup bölgesine getirdiği çevre regülasyonlarının hidrokarbon arama faaliyetlerinin maliyeti üzerinde baskı oluşturduğunu dile getiren van Beurden, "Bölgede önemli miktarda petrol ve doğalgaz bulsaydık bile, regülasyonlar nedeniyle bunu üretip üretmeyeceğimizi tekrar düşünürdük." dedi.

Çevreci politikalarıyla bilinen eski ABD Başkanı Barack Obama, kutup bölgesinde yapılan hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerini çevre güvenliği nedeniyle geçen sene süresiz olarak askıya almıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.