Üzeyir DOĞAN

Üzeyir DOĞAN

Yazarın Tüm Yazıları >

BİST güçlü duruyor

A+A-

BİST tüm olumsuzluklara rağmen güçlü duruyor

Önümüzdeki bir aylık süreçte artık seçim dışında önemli bir gündemimiz kalmadı. Mayıs ayında Fed’in açık piyasa komitesi toplantısı olmayacak, haziran toplantısı da 7 Haziran seçimlerinden sonra gerçekleşecek. Fed’in kararında etkisinin yüksek olduğu bilinen istihdam rakamları da Cuma günü açıklandı. Veri beklentilere yakın gelse de, önceki ayki çok kötü olarak yorumlanan tarım dışı istihdam rakamının daha düşüğe revize edilmesi, saatlik ücretlerin beklendiği kadar artmaması ve istihdam artışının özel sektörde beklentilerin altında kalması, başka bir ifade ile istihdam artışının kamu eliyle sağlanmış olması haziranda faiz artışı olma ihtimalinin biraz daha azaldığı şeklinde yorumlandı. Verinin ilk etkisi coşkuyu getirse de, bizce bu veri piyasada yeni bir trend oluşturabilecek güçte değil. Bu nedenle hafta içinde büyük ihtimalle bu verinin etkisinin ortadan kalktığını ve piyasaların başka veri ve bilgilere odaklandığını göreceğiz.

Fed başkanından balon uyarısı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in geçtiğimiz hafta içinde, Fed'in finansal sistemi daha güvenli hale getirecek ilave adımlar atmaya hazır olduğu ve borsalardaki değerlenmenin şu anda aşırı yüksek olduğu şeklindeki sözleri dikkat çekti. Bu açıklama sonrası acaba faiz artışı erken mi gelecek derken, istihdam sonrası ortaya çıkan coşku, piyasanın kafasının çok çabuk karışabileceğini gösterdi. Bununla birlikte Fed’den gelen ilk balon uyarısı da bu değil. Geçtiğimiz yıl temmuz ayındaki Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında balon vurgusu yapılmış ve sterilizasyon önlemlerinden bahsedilmişti. Piyasa ilk anda bu açıklamalara çok sert tepkiler vermemiş olsa da, izleyen birkaç hafta içinde ABD’de endekslerde \%5’i aşan düşüşler görülmüş bu da Borsa İstanbul’da dahil global ölçüde borsalarda satışa neden olmuştu. Bu nedenle Fed’den özellikle de Fed Başkanı Yellen’den gelen açıklamaları bir kenara yazmakta fayda var. Piyasa verinin sıcaklığı ile bu açıklamayı göz ardı edebilir ancak bu konudaki en küçük yeni bir ima ile Yellen’in sözleri fiyatlamaya geçilebilir. Bu nedenle bu hafta Fed üyelerinden gelebilecek açıklamalara ve ABD tahvil faizlerine özellikle dikkat edilmeli. 

Çin Merkez Bankası S&P’nin negatif etkisini nötrledi

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Cuma akşamı yaptığı açıklama ile Türkiye'nin yabancı para cinsinden BB+ olan notunu ve negatif görünümü teyit etti, yerel para cinsinden kredi notunu ise BBB'den BBB-'ye düşürdü, görünüm negatif olarak bıraktı. Yerel para birimi cinsinden notun düşürülmesinde Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığına dair soru işaretlerinin neden olarak gösterildi. S&P’nin yerel para cinsinden notta yaptığı indirimi ve uyarılarını piyasalarımız için olumsuz bulsak da bu etkinin kısa süreceğini düşünüyoruz. Bu olumsuz haberin ardından hafta sonu Çin merkez bankasının büyümeyi desteklemek için faizlerde yaptığı indirim, Asya piyasalarında olumlu olarak algılandı. Bu sabah da bizde ve Avrupa piyasalarında olumlu etkinin devam ettiğini görüyoruz.    

BİST 100’de haftanın kritik seviyesi 82,000

Önceki hafta 86,700’den başlayan düşüş 5 bin puanı bularak perşembe günü BIST 100’ü 81,750 civarına kadar getirdi. Cuma günü ABD’deki istihdam verileri sonrasında yaşanan hızlı toparlanma ile endeks haftayı 84 binden tamamladı. Cuma günkü hareket kısa vadeli göstergeleri olumluya çevirdi. Buna karşın tek günlük bir kapanışla sağlıklı bir yorum yapmak da çok doğru değil. Bu hafta endeksin yeniden 82,000’in altına sarkması çok daha sert bir satış sürecinin habercisi olabilir. Bu nedenle bu hafta günlük geri çekilmelerde 82 bin üzerinde kalındığı sürece tepki için alım denemeleri yapılabilir. Ancak bu alımlarda 82 bin altında mutlaka bir stop loss seviyesi belirlenmelidir. 82 bin altındaki hareketler önceki hafta uyarısını yaptığımız “death cross” yani 50 günlük ortalamanın 200 günlük ortalamayı aşağı yönlü kesme olayı gerçekleşmiş olacak. Cuma itibariyle 50 günlük basit ortalama 82,311’de iken 200 günlük basit ortalama 82,059’da bulunuyordu. Bu kesişmenin sağlanması zaten mayısta ve git söyleminin etkisi altında olan piyasamızda alım iştahının iyice azalmasına neden olabilir. Bu nedenle bu hafta bu ortalamaları yakından izlemeye devam edeceğiz. 

Dolar/TL’de düşüşler hala alım için kullanıyor

Dolar/TL kuru hafta içinde 2.6750 ve 2.730 aralığında seyrederek tarım dışı istihdam sonrası 2.6850 seviyelerinde dengeye ulaştı. Hafta boyunca genel olarak düşüş eğilimi içinde olan kur haftanın son işlem gününde tarım dışı istihdam verisi öncesi yükseldiği görüldü. Ancak verinin beklentilerin bir miktar altında gelmesi ile birlikte 2.6750 seviyelerini test eden kurda bir miktar rahatlama meydana geldiği görüldü. Haftanın son günü akşam saatlerinde S&P’nin yabancı para cinsinden notu korumasına rağmen yerel para birimi cinsinden notu düşürmesi kurun tekrar 2,70’i test etmesine neden oldu. Dolar endeksine baktığımızda ise Yunanistan endişelerinin bir nebze azalmış olması 94’lerin test edilmesine neden olurken Euro/Dolar paritesi 1.14 seviyelerine kadar yükseldi. Dolar/TL kurunun hafta boyunca düşme nedenlerinden biride Euro’nun Dolar karşısında değer kazanarak DXY endeksinin düşmesinde etkili olmasıydı.  Ancak yurtiçinde başlayacak olan seçim dönemi belirsizliği ve bu hafta Yunanistan konusunun çok fazla gündeme gelecek olması ve FED’in haziran ayı toplantısına yaklaşılmasıyla beraber artacak stres Dolar/TL kurunun tekrar yukarı yönelmesine neden olabileceğini düşünüyoruz.

Bu haftaki stratejimiz

Bu hafta BİST 100’de hisse bazlı seçici olmak kaydıyla ve endeksle korelasyonu yüksek olan hisselerde 82,000 altında kapanış ihtimali doğması durumunda stop lsos yapmak kaydıyla alım yapılabileceğini düşünüyoruz. Dolar/TL ise 2,6750’nin altında 2,65’i stop loss belirleyerek kısa vadeli trade için izlenebilir.  

Bu yazı toplam 2554 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.