Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni kanun enerji hisselerini neden yükseltti?

A+A-

Enerji sektörüyle ilgili mevzuatta bir dizi değişiklik getiren Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısının yasalaşması, sektör üzerinde etkisini hemen gösterdi. 

Kanun’un kabul edilişini izleyen ilk işlem gününde Borsa İstanbul’daki Elektrik Sektörü Endeksi yüzde 2.48 oranında yükseldi. Aslında takvimi biraz geriye alıp baktığımızda, tasarının yasalaşacağının işaretlerini alan piyasanın, bu Kanun değişikliğine yönelik tepkisini bir hafta öncesinden ortaya koyduğu da anlaşılıyor. 

Çünkü son bir haftada Borsa İstanbul Ulusal 100 Endeksi yüzde 3.40’lık gerileme göstermesine rağmen, enerji sektöründe faaliyet gösteren şirket hisselerini kapsayan BİST Elektrik Endeksi’nde aynı dönemdeki değişim yüzde 7.52 seviyesine ulaşmış durumda. 

Endeks kapsamındaki bazı hisselerin günlük fiyat değişimi de şöyle gerçekleşti: Akenerji yüzde 4.85, Aksa Enerji yüzde 0.40, Aksu Elektrik yüzde 6.43, Zorlu Enerji yüzde 1.82, Ayen Enerji yüzde 1.58, Odaş Elektrik yüzde 3.61. Yayla ile Emek Elektrik’te ise fiyat değişmedi. 

Peki, borsa genelinde bir gerileme yaşanırken, elektrik endeksi kapsamındaki hisselerin değer kazanmasının, yeni kanunun çıkmasıyla nasıl bir bağlantısı var? Bu yasa söz konusu şirketlere ne kazandırıyor ya da kazandıracak? 

Birinci ve en önemli neden, yeni kanunun, elektrikteki kayıp kaçak bedellerinin tüketiciden alınıp alınmayacağıyla ilgili tartışmalara son vermesi. Bu bedellerin iadesiyle ilgili binlerce başvuru ile boğuşan elektrik şirketlerinin mali verilerine ilişkin bir belirsizliğin ortadan kalkması ilgili şirket hisselerinin değerini yükseltti. Ayrıca bu şirketlerin, bugüne kadar mahkeme kararıyla iade ettikleri ya da karşılık ayırdıkları bu bedeller, yasanın devreye girmesiyle bilançolara pozitif olarak yansıyacak. 

Yeni yasanın bazı elektrik şirketi hisselerini olumlu etkileyen bir başka yönü de devletin yerli kömüre dayalı elektrik üreticilerine bazı avantajlar sağlamaya hazırlanması. Ancak bunun tüm şirketleri olumlu etkileyeceğini söylemek biraz zor. Çünkü yerli kömürün daha fazla devreye sokulması aslında özellikle üretim portföyü doğalgaz ağırlıklı bazı şirketlerin üretim ve satışlarını olumsuz etkileyebilir. 

Yine de genel olarak elektrik sektöründeki oyuncuları olumlu etkileyecek bir yasa değişikliğinden söz ediyoruz. Dolayısıyla her şirketin durumu farklı değerlendirmeyi gerektirse de, mevzuat değişikliğinin sektörün bütününü olumlu etkilediğini söylemek yanlış olmaz.

Peki bu olumlu etki ne ölçüde kalıcı olur? Bu sorunun cevabını da ileriki yazılarımızda ele alalım… 

Bu yazı toplam 5111 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.