Süleyman SABANCI

Süleyman SABANCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Yunanistan AB’yi batırır mı?

A+A-

Eurogroup- Yunanistan görüşmelerinde kısmi ilerlemeler sağlansa da son tahlilde çok sıkı kemer sıkma programına yanaşmak istemeyen Tsipras hükümeti 5 temmuz’da referanduma giderek belki de Euro bölgesinden çıkmak isteyecek. Böyle bir olasılıkta ise domino etkisi yaratabileceği düşünülen Yunanistan’ın referandumu, AB’nin geleceğinin de oylaması haline dönüşmüş olacak.

Toplamda 340 milyar euro’nun üzerinde borcu olan Yunanistan’ın referandum kararı almasının ardından Tsipras hükümeti bir dizi önemli karar daha aldı. Bu kararlar; bankaların bu hafta boyunca kapalı kalacağı,  atm’lerden günlük 60 euro’nun üzerinde çekim yapılamayacağı ve yunan borsasının hafta boyunca kapalı olacağı şeklindeydi. Gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) neredeyse yüzde 170 ‘i oranında borcu bulunan Yunanistan’ın belki de çaresi AB çerçevesinde para birliğinden yani euro’dan çıkarak tekrar drahmi’ye geçmesi ve acı reçete olarak enflasyon, hayat pahalılığıyla beraber para basarak borçlarını ödemesi olacaktır. Fakat bu durumda zaten arkasında Almanya ve belki de biraz Fransa dışında güçlü ülke olmayan Euro birliği ve AB’de Portekiz, İspanya ve İtalya’da da benzer sorunlar su yüzüne çıkacaktır. Şimdi Eurogroup sözcülerinin demeçlerine bakıldığında Tsipras hükümetinin bir şekilde hükümeti bırakması ve yerine gelecek hükümetle anlaşılabileceği söylemleri göze çarparken, 5 temmuz referandumu Tsipras açısından da güven oylamasına dönüşmüş gözüküyor.

Öte yandan bugün IMF’ye 1,6 milyar euro ödemesi gereken Yunanistan bu rakamı ödeyememesi halinde batma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Zaten kredi derecelendirme kuruluşlarından kötü  notlar alan ülkede en son S&P kredi notunu “CCC” seviyesinden “CCC –“ ‘ye indirdi ve buna gerekçe olarak yüzde elli oranında euro bölgesinden çıkma riski olduğu gösterildi.

Kısaca Tsipras halkından destek alarak elini güçlendirmek amacıyla referanduma giderken, euro bölgesi ve euro’nun geleceğide bu referanduma fikslenmiş görünüyor. Tüm bu veriler ışığında olumlu da olsa olumsuz da olsa önümüzdeki dönem euro/dolar paritesinde doların güçlenmesini ve her halükarda euro’da güç kaybını yaşayacağımızı tahmin etmek zor olmayacaktır. Tekrar paritede 1,10 seviyesinin altı hatta 1,0 seviyesi ve belki de bu seviyenin de kırılma olasılığı artacaktır diye düşünüyorum.

Bu yazı toplam 2391 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.