110 şirket Milli Piyango ihalesinde takipte

110 şirket Milli Piyango ihalesinde takipte

Özelleştirme İdaresi Milli Piyango’nun satışı tanıtımına 110 şirket katıldı.

A+A-

Özelleştirme İdaresi, geçen hafta Milli Piyango'nun satışıyla ilgili İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde Başkan Mehmet Bostan liderliğinde bir road show gerçekleştirdi. Yatırım bankaları, danışman şirketler dâhil katılımcı sayısının 110 dolayında olması Özelleştirme İdaresi'ni memnun etti. Bostan, şimdiden şartname alan sayısı 5'i bulan Milli Piyango'yla ilgilenen yatırımcılara öncelikle şu mesajı verdi: "Şartnameyi kafanızı aydınlatacak, netleştirecek şekilde yeniden düzenledik." Ardından şartnamedeki yeni ve önemli maddelerin ayrıntılarına girdi: "Daha önceki şartnamede 'münhasırlık' konusu net değildi. Malumunuz, Milli Piyango'yu 10 yıl süreyle özelleştiriyoruz. Alacak yatırımcının bu süre, yani 10 yıl boyunca 'münhasırlık' hakkı olacak. Karşısına rakip çıkarmayacağız."

PEŞİNAT YÜZDE 20'YE İNDİ

Önceki şartnamede peşinatın yüzde 40 olduğunu hatırlatan Bostan peşinata dair değişiklik olduğunu söyledi: Yatırımcıya şirketi alır almaz yatırım yapacağı, işletmeye koyacağı kaynak kalabilsin diye peşinatı yüzde 20'ye indirdik. Bir yıl sonra ikinci yüzde 20'lik dilimi isteyeceğiz. İki yıl sonra yüzde 30, en son dilim yüzde 30 da onu izleyen dönemde tahsil edilecek." Yüzde 20'lik peşinat sonrası kalan bölüme uygulanacak faiz bilgisini de paylaştı: 'Ödeme dolar bazında olursa "Libor + 2", TL bazında olursa 'Sabit getirili kamu borçlanma aracı faiz oranı + 1' faiz uygulayacağız." Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan ihalede yarışın ABD doları bazında olacağını ifade etti ve ihaleyi kazanana sözleşmenin imzası aşamasında ödeme konusunda ABD Doları veya TL ödeme hakkı tanınacağını söyledi. Bostan'ın yatırımcı dostu ihaleye dair verdiği bilgiler özetle şöyle: "İhaleyi kazanan yatırımcı, Milli Piyango'yu devralmadan hisseleri rehin verme yoluyla kaynak arayışına girebilecek. Geçmişte böyle bir hak yoktu."

TEMİNAT MEKTUBUNU KALDIRDIK

Önceki şartnamede bulunan 100 milyon dolarlık teminat mektubunu hatırlatan Bostan, "O teminat mektubu hem sistem kurulumu, hem de devletin geliri için garanti gibi düşünülmüştü. Teminat mektubunu da kaldırdık" dedi. Peki, yatırımcılara devir sonrası tanınan yeni haklar neler olacak? Milli Piyango'da aynı oyun için günde bir çekiliş söz konusuydu. Aynı oyunda 24 saatte iki çekiliş yapabilme hakkı tanındı. Yatırımcı Milli Piyango'nun oyun sayısını artırıp, çeşitlendirebilecek. Ayrıca yeni bayilikler verebilecek. Böylece bayi sayısı da artacak. Mehmet Bostan'la road show sonrası buluştuk, şu noktanın altını çizdi: Yatırımcının özelleştirmeye ilgisini Milli Piyango ile test edeceğiz. Şartnamede yatırımcı lehine önemli değişiklikler var... Sağlanan kolaylıklar, Milli Piyango'ya yatırımcı ilgisini artıracak gibi görünüyor... Görünen, ihaleye katılımın daha da kolaylaştırıldığı ortamda talih kuşunun ihalesinde ortaya çıkacak fiyatın, cazip şartlar yüzünden rekor düzeye çıkacağıdır.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.