'2017 büyüme oranı hükümetin hedefinin altında kalacak'

'2017 büyüme oranı hükümetin hedefinin altında kalacak'

Reuters haber ajansının 41 ekonomistle gerçekleştirdiği ankette, Türkiye ekonomisinin 2017 büyümesinin, hükümet hedefinin altında kalacağı sonucu çıktı.

A+A-

41 ekonomistin katılımıyla yapılan ankette 2017 büyüme beklentisi yüzde 3,9 olarak gerçekleşti. Hükümetin Orta Vadeli Programı'nda büyüme hedefi bu yıl için yüzde 3,9.

2018 için büyüme hedefi ise yüzde 5. Reuters anketindeki beklentiyse yüzde 3.3'te kaldı.

Reuters'ın haberinde, 16 Nisan'da gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumunda, değişikliğin onaylanmasının, yatırımcıların tüm kaygılarını gidermeye yetmediğini belirtti.

Ajans, büyüme tahminlerinin borsanın yükselmesi ve Türk Lirası'nın daha istikrarlı bir duruma gelmesi nedeniyle üç ay öncesine kıyasla daha iyi olmakla birlikte, hâlâ hedeflenin altında olduğunu bildirdi.

Önceki anketlere göre iyileşme var

Reuters'ın bir önceki anketinde 2017 büyümesinin yüzde 2,6 olacağı tahmin ediliyordu.

Haberde, beklentilerde toparlanma olmasına rağmen beklentilerin henüz resmi hedeflerle örtüşmediği ifade ediliyor.

Reuters, hükümetin, yeni anayasa değişikliklerinin ekonomiyi büyüteceğini, çalışma yaşamı ve vergi yasalarıyla ilgili reformları kolaylaştıracağını savunduğunu ancak yatırımcıların Erdoğan'ın yetkilerinin daha fazla artması ve mali politikaları kontrol altında tutmasına dair kaygılar olduğunu bildirdi.

İngiltere merkezli ekonomi araştırma şirketi Capital Economics'ten William Jackson Reuters'a şunları söyledi:

"Büyümenin itici güçleri (Hızlı kredi genişlemesi, gevşek mali politika ve turizm sektörünün yeniden canlanması) çok uzun sürmeyecek gibi görünüyor diye düşünüyorum. Üçüncü çeyrekte, gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinin muhtemelen doruğa ulaşacağını ve sonra keskin bir şekilde yavaşlayacağını zannediyorum".

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.