"2020 bira pazarı fiyat baskısı altında olacaktır"

"2020 bira pazarı fiyat baskısı altında olacaktır"

Anadolu Efes İcra Başkanı ve Bira Grubu Başkanı Can Çaka, "Makro ortamın 2020 yılında daha istikrarlı olmasını beklesek de, bira pazarı,  öncelikle satınalınabilirliği etkileyen yüksek fiyatlar nedeniyle  baskı altında olacaktır." dedi.

A+A-

Anadolu Efes İcra Başkanı ve Bira Grubu Başkanı Can Çaka, "Makro ortamın 2020 yılında daha istikrarlı olmasını beklesek de, bira pazarı,  öncelikle satınalınabilirliği etkileyen yüksek fiyatlar nedeniyle  baskı altında olacaktır." dedi.

Çaka 2019 yılı finansal sonuçları ile ilgili yaptığı  değerlendirmede, "2019 yılında hem operasyonel hem finansal açıdan çok  güçlü sonuçlar elde etmiş olmaktan son derece mutluyum. 2019 yılı bira  grubunda her çeyrek FAVÖK’ü gelirlerin, gerlirleri de hacim  büyümesinin üzerinde büyütebildiğimiz, güçlü gelir büyümesi elde  ettiğimiz, marj artışı sağladığımız, rekor seviyede düşük işletme  sermayesi ihtiyacı ve çok güçlü serbest nakit akışı kaydettiğimiz bir  sene olmuştur." dedi.

Çaka şunları söyledi:

"2019 yılı aynı zamanda uluslararası operasyonlarımız açısından  faaliyet gösterdiğimiz her operasyonda pazar lideri olmayı  başardığımız çok güçlü bir yıl olmuştur. Rusya ve Ukrayna’da pazarın  üstünde performans göstermekle beraber sinerjileri de hedeflerin  üzerinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu pazarlarda varlığımızı  güçlendirmekle kalmayıp temel ana markalarımızı yeniden canlandırmaya  odaklandık. Bunun sonucunda gelirlerimizde de güçlü bir büyüme  kaydettik. Bununla beraber, sinerjiler ve faaliyet kaldıracı sayesinde  operasyonel karlılığımız güçlendi ve tüm Grubun serbest nakit akışına  katkı sağladı. Kazakistan, Moldova ve Gürcistan’daki güçlü Pazar  konumlarımız 2019 yılında da devam etti ve bu operasyonlarımız  faaliyet karımıza olumlu katkılarını sürdürdü.

Türkiye’de makro dinamiklerin etkisiyle son on yılın en düşük  tüketici güven seviyeleri kaydedilmiş olup tüm hızlı tüketim ürünleri  sektörü bundan dolayı baskı altında kalmıştır. Bira sektörü ise yüksek  fiyatlardan ötürü daha da fazla etkilenmiştir. Bu zorlu koşullarda, Türkiye bira operasyonlarımızda başlattığımız çeşitli girişimlerimiz  olmuştur.

Böylece premium segmentteki varlığımızı genişleterek aynı zamanda  tüketicilerimizle olan temasımızı geri kazanmamıza yardımcı olan artan  pazarlama faaliyetleri ile markalarımıza yatırım yapmaya devam ettik.
Makro ortamın 2020 yılında daha istikrarlı olmasını beklesek de, bira  pazarı, öncelikle satınalınabilirliği etkileyen yüksek fiyatlar  nedeniyle baskı altında olacaktır.

Meşrubat operasyonlarımızda ise, yurtiçi ve Orta Asya  operasyonlarımızdaki performansımız Pakistan’daki düşen hacimleri  telafi etmiş, seneyi hafif hacim büyümesiyle bitirmemizi sağlamıştır.
    Her zaman vurguladığımız gibi, marka portföyümüzün güçlü yerel ve  uluslararası markalarla çeşitlendirilmesi işimizin önemli bir  parçasıdır. 2019 yılında elde ettiğimiz sağlıklı sonuçlar göz önüne  alındığında önümüzdeki dönemde uzun vadeli taahhüdümüz doğrultusunda  güçlü karlılıkla birlikte sağlıklı bir gelir büyümesi elde  edeceğimizden ve disiplinli bilanço yönetiminin bir sonucu olarak  serbest nakit akışını en üst düzeye çıkaracağımızdan oldukça eminim. "

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.