2030'da en önemli mevduat "kişisel veri" olacak

2030'da en önemli mevduat "kişisel veri" olacak

KPMG'nin öngörülerine göre 2030'ların bankalarının en önemli mevduatı müşterilerinin kişisel verileri olacak.

A+A-

KPMG 'Geleceğin Dijital Bankacılığı'nı araştırdı. Araştırma,  koronavirüs nedeniyle dijital kanallara yoğunlaşan bankaların 10 yıl  içinde nasıl bir evrim geçireceğine ışık tutuyor. KPMG'nin  öngörülerine göre 2030'ların bankalarının en önemli mevduatı  müşterilerinin kişisel verileri olacak.

Finans sektörünü büyük bir hızla dönüştüren teknolojinin  etkilerini araştıran KPMG, bankaların değişimine ışık tutan bir  çalışma yaptı. KPMG'nin hazırladığı 'Geleceğin Dijital Bankacılığı'  araştırması, 10 yıl içinde finans sektörünün yapı taşlarından olan  bankaları bekleyen yıkıcı dönüşümün ipuçlarını veriyor. Koronavirüs  salgınında iş modellerini hızla dijitale taşıyan ve müşterilerine 'temassız' bir dünya sunan bankaların yeni teknolojilerle sınavı devam  edecek.

KPMG'nin araştırmasına göre, 2030'lu yılların bankacılık  işlemlerine mevduattan çok müşterilerin kişisel verileri yön verecek.
Müşterilerin kazanç ve yatırımlarını değerlendirdikleri en güvenilir  alan olan bankalar, 10 yıl sonra müşterilerin aynı zamanda kişisel  verilerinin de korunacağı en güvenilir yer olacak.

Geleneksel bankalar müşterilerinin sadece finansal varlıklarını  yönetmeye devam edecek ancak geleceğin bankaları kişisel verileri  yönetecek. Bankalar, müşterilerinin izniyle kişisel verilerini  finansal hizmetlerden fazlası için yine onların yararına kullanıp  hayatın her alanında fayda sağlayacak.

10 yılda son 100 yıldan fazla değişecek

KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Kerem Vardar,  geleceğin bankacılık sisteminin tamamen müşteri ihtiyaçları üzerine  şekilleneceğini söyledi. Vardar, şunları ekledi:

"Teknoloji insanların çalışma şekillerini, hayat tarzlarını ve  hatta sosyal hayatlarını düzenliyor. İnsanların daha karmaşık ve  farklı alanlara dağılmış hayatlarını, artan görev ve sorumluluklarını  yönetmelerine yardımcı oluyor, finansal işlemler de bunun en önemli  parçası. Bankacılık sektöründe önümüzdeki 10 yıl boyunca, son 100  yılda gördüğümüzden daha fazla değişiklik göreceğiz. Bunun sebebi  sadece gelişen teknoloji değil hepsi birbirine bağlı olan yapısal  faktörler, demografik değişim, sosyo-ekonomik koşullar, regülasyonlar  ve çevresel değişiklikler de etkili.

Geleceğin bankaları, müşterilerinin finansal refahlarını sağlamak,  bunu daha da iyileştirmek üzere yapılanacak ve tamamen müşterilerin  ihtiyaçlarına göre tasarlanacak. Müşteriler, yetersiz zaman ve bilgi  sahibi olmadıkları işlemler nedeniyle bankalarının kendileri için en  doğrusunu yapma konusunda yüksek güven duyacakları özel hizmetler  talep edecek. Bankalar sadece düzenlemelere uyum için değil aynı  zamanda sundukları hizmetin değerini artırmak için müşterilerinin  verilerini işleyecek. 2030'lu yılların bankaları, yapay zeka ve robot  otomasyonu ile desteklenen kanallar üzerinden veri odaklı müşteri  deneyimi konusunda uzmanlaşacak."

KPMG'nin araştırmasından öne çıkan bazı başlıklar şöyle

Geleceğin bankaları, müşterilerinin hayatını kolaylaştıran, günlük  ihtiyaçlarına cevap veren, önerilerini yaşam tarzlarına göre  kişiselleştirebilen, finansal hizmetlerden daha fazlasını sunan  bankalar olacak.

  • Geleneksel bankacılıkta sınırlar kalkacak

Bankalar için yeni bir iş modeli olan  Fintech'lerle bankacılık  sistemlerinin ortak sinerjiler oluşturdukları ve perakende sektöründe  örneklerini gördüğümüz 'Platformlaşma' yaygınlaşacak. Bankalar  müşterilerine ihtiyaçlarına yönelik olarak etkileşimli geniş  seçenekler sunarak hizmetlerini kişiselleştirme imkanı tanıyacak.

  • Açık bankacılık, fintech şirketlerini ve sistemlerini  güçlendirecek.

Geleceğin bankaları  fintech ekosistemlerini, müşteri için  iletişimde olduğu tedarikçilerini yönetebilen yapılar olacak. Tamamen  müşterilerinin yaşam tarzlarına göre hizmetler oluşturarak, gelişen  fintech sistemleriyle rekabet edecek. Bu yönde yol almayan bankalar  zorluk çekecek.

  • Güven sağlayan bankalar başı çekecek

Kişisel verilerin güvenli bir şekilde saklandığı bir numaralı  kuruluş bankalar olacak. Araştırmaya katılım gösteren tüketicilerin  yüzde 47'si bankacılığı kişisel verilerin muhafaza edilmesinde en  güvenilir sektör olarak görüyor.

Bazı bankalar tüketicilere kişisel veri yönetimi ile ilgili  sağladıkları özgürlüklerle, şimdiden harekete geçmiş durumda.
Gelecekte veri gizliliğinin korunmasında öncü adımlar atmaya devam  eden bankalar diğer sektörlere yol gösterici bir rol oynayacak.

  • Yapay zeka için etik uzmanlar gelecek

Teknolojinin getirdiği bilinmezlik ve yeni alanlar müşteriler için  riskli olabiliyor. Yapay zekanın her zaman bir uzman gibi etik,  tarafsız davranması beklenmiyor. Bu nedenle, yapay zekanın kararlarını  denetleyecek, teknolojiyi yönlendirecek, yapay zekayla birlikte  çalışacak uzmanlar bankacılık sisteminde görev alacak. Bunu  sağlayabilen geleceğin bankaları güvenilirliğini koruyacak.

  • Yeni nesil teknolojiler bankacılık anlayışını değiştirecek

Teknoloji, bankacılığı yeni aygıtlar ve uygulamalar sayesinde daha  kişisel hale getirecek ve "her zaman her yerde" kullanılabilir  kılacak. Yapay zeka (AI), makine öğrenmesi (ML) ve Nesnelerin
İnterneti (IoT) başta olmak üzere çağımıza damga vuran birçok yeni  nesil teknoloji bir bütün olarak bankaların müşterilerle kurduğu  ilişkiyi dönüştürecek.

Ek olarak, yüksek derecede bağlantılı bir dünya artık norm haline  gelecek ve tüketiciler sesli ve kişisel asistanlar, yüz tanıma sistemi  ve giyilebilir aygıtlar aracılığıyla bankalarla daha etkili bir  şekilde etkileşime girecek.

Tüketici akıllı otomasyona ve güvene önem veriyor

Raporda yer alan dünya çapında yapılan araştırmanın sonuçlarına  göre, üç tüketiciden ikisi (yüzde 65) ürün, tarife veya fiyat  bilgisine ulaşma  tavsiye ve görüş alma sürecini otomatikleştirecek  banka arayışında. Tüketicilerin beşte ikisinden fazlası (yüzde 44) ise  mevcut durumlarından çok bunaldıklarını hissetmekle beraber gelecekte  bilgileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyor.

Finansal hizmetlerin bir araya toplanması da tüketiciler için önem  teşkil ediyor. %70 oranında tüketici yapacakları işlemlerin sadece  birkaç sağlayıcı tarafından gerçekleştirilmesini arzu ediyor. Dört  tüketiciden üçü (yüzde 75) ise finansal ürünler ve hizmetler hakkında  yeterli bilgi sahibi olduğunu, bunları anladığını ve nasıl işlediğini  bildiğini hissediyor. Ancak çoğunluğu (yüzde 66) yine de bir karar  almadan önce bankadan görüş ve öneri istiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.