3 boyutlu yazıcılarla prostetik göz üretildi

3 boyutlu yazıcılarla prostetik göz üretildi

Alman araştırmacılar ile İngiliz şirket Ocupeye araştırmacıları bir araya geldi ve özel birkaç yöntem ile yazılım kullanarak kişilerin implanta gereksinim duyduğu taraftaki orbita analiz edildi.

A+A-

Günümüzde teknoloji ve tıp oldukça gelişmesine rağmen gözünü kaybeden insanlar için üretilen göz protezlerinin çok büyük bir bölümü halen el yapımı olarak üretiliyor. Bu durum da hem maliyeti artırıyor hem de ürünlerin arzının belirli bir oranda düşük kalmasına neden oluyor. Şimdi ise bilim insanlar 3 boyutlu yazıcılar ile protestik göz üretmeyi başardı.

Almanya’da bulunan Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research kurumu ile İngiliz şirket Ocupeye araştırmacıları bir araya geldi ve özel birkaç yöntem ile yazılım kullanarak kişilerin implanta gereksinim duyduğu taraftaki orbita ( göz küresinin oturduğu yapı ) analiz edildi. Ayrıca kişilerin sağlam taraftaki gözlerinin renkleriyle morfolojik yapıları da incelemeye dahil edildi.

Bilim insanları biyolojik olarak uyumlu materyalden prostetik göz küreleri üretmekle birlikte söz konusu göz küreleri el yapımı göz kürelerine oranla daha gerçekçi görünüme sahip. Son olarak göz kürelerinin el yapımı kürelere göre oldukça kısa zamanda üretildiğini ve bahsi geçen prostetik gözlerin yaklaşık 40 hasta üzerinde klinik deneylere başlandığını belirtelim.

Bilim insanları 1 adet 3 boyutlu yazıcının yılda yaklaşık 10.000 adet göz küresi üretebileceğini öngörüyor.

Etiketler : , ,