3. doz BioNTech aşısına gerek var mı?

3. doz BioNTech aşısına gerek var mı?

Çocuk ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 2 doz BioNTech aşısı olmuş kişilerin 3. doz bir aşıya ihtiyaç duyup duymadığı üzerine açıklama yaptı.

A+A-

Bilindiği üzere birçok aşı için bir süredir 3. doz tartışmaları yapılıyor. Türkiye'de özellikle 2 doz Sinovac aşısı olanlar için 3. bir doz aşı çoktan önerildi bile. Öte yandan 2 doz BionTech/Pfizer aşısı olanlar için henüz net bir şey söylenmedi. 

Çocuk ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ekstra risk taşımayan 2 doz BionTech aşısı olmuş kişiler için 3. dozun erken olduğunu söylüyor. Kurugöl, 2 doz Sinovac aşısı olanlar için 3. bir doz aşının, Delta varyantı tehdidinden ötürü gerekli olduğunu ancak BioNTech aşısının 2 dozunun koruyuculuğunun 6 ay sonra bile yeterli olacağını savunuyor. 

Şimdilik böyle bir ihtiyaç yok 

Kurugöl ayrıca, Yoğun Bakım Derneği'nin verilerini işaret ederek BioNTech aşısı olmuş kişiler için 3. doz aşının henüz ihtiyaç olmadığını savunuyor. Yoğun Bakım Derneği'nin verilerine göre yoğun bakımdaki hastaların binde 5'inden azı (%0.5) 2 doz BioNTech aşısı olmuş kişiler. Dahası ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 3. doz BioNTech aşısını yalnızca 65 yaş üstü ve ağır hastalık ihtimali olan risk grubundakilere öneriyor.