6 milyon memur işten çıkartılacak

6 milyon memur işten çıkartılacak

Çin aşırı kapasite kullanımı ve kirliliği önleyebilmek için önümüzdeki iki-üç yıl içerisinde yaklaşık 5-6 milyon kamu çalışanını işten çıkarmayı planlıyor.

A+A-

Çin aşırı kapasite kullanımı ve kirliliği önleyebilmek için önümüzdeki iki-üç yıl içerisinde yaklaşık 5-6 milyon kamu çalışanını işten çıkarmayı planlıyor.

Güvenilir iki kaynağın verdiği bilgiye göre, istikrarın devamına aşırı önem veren ve gereksiz fazlalıkların huzursuzluk çıkarmasını istemeyen Çin yönetimi, yalnızca kömür ve çelik sektörlerindeki işten çıkarmalar için önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde 150 milyar yuan (23 milyar dolar) harcamayı planlıyor.

Toplam rakamın, şirket kapatmalarının diğer sektörlere de sıçraması ve "zombi" kamu şirketlerinin bıraktıkları borçların ödenmek zorunda kalınmasıyla artması bekleniyor.

"Zombi şirket" terimi bazı departmanlarını kapatan, fakat yerel hükümetlerin iflasların ve işsizliğin doğuracağı sosyal ve ekonomik etkilerden çekinmesinden dolayı işçileri tutmaya devam eden şirketler için kullanılıyor.

"Zombi şirketlerin" kapatılması, Çin hükümetinin bu yıl için önceliklerinden birisi olarak belirlenirken, Başbakan Li Keqiang, Aralık ayında bu şirketlerin "bıçak altına" yatacağını söylemişti.

Çin yönetimiyle bağlantıları olan bir kaynağın verdiği bilgiye göre, hükümet aşırı arzın yaşandığı sektörlerden yaklaşık 5 milyon işçi çıkarmayı planlıyor.

Yönetime yakın ikinci bir kaynak ise bu rakamı 6 milyon olarak verdi. Her iki kaynak da toplumda huzursuzluk çıkmaması için konu hakkında medyaya konuşma izni olmadığından dolayı isimlerinin gizli kalmasını istedi.

Çin Sanayi Bakanlığı haberin yazıldığı an konu hakkında yorum yapmadı.

Çin'de verimsiz devlet sektörü 2013 yılında 37 milyon işçi çalıştırırken, ülkenin sanayi üretiminin yüzde 40'ını ve banka kredilerinin neredeyse yarısını oluşturdu.

İşten çıkarmalar devlet şirketlerinin 1998'den 2003 yılına kadar süren yeniden yapılandırma döneminden bu yana en büyük rakamı temsil ediyor.

Çin'in insan kaynakları ve sosyal güvenlikten sorumlu bakanı Yin Weimin, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada kömür ve çelik sektöründe 1.8 milyon kişinin işten çıkarılacağını söyledi fakat herhangi bir zaman çizelgesi vermedi.

Çin'in kapasite fazlasını eritmeyi hedeflediği 7 sektörün arasında çimento, cam üretimi ve gemi yapımı gibi sektörler bulunuyor. Kaynaklardan birinin verdiği bilgiye göre güneş enerjisi sektöründe hâlâ büyüme potansiyeli olduğu için büyük çaplı bir işten çıkarma olmayacak.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.