830 milyon dolarlık hedge fon battı

830 milyon dolarlık hedge fon battı

İngiltere merkezli foreks şirketi Alpari iflasını açıklamasının ardından İsviçre Merkez Bankası'nın kararının ikinci kurbanı 830 milyon dolarlık hedge fon oldu

A+A-

Cuma günü İngiltere merkezli foreks işlemcisi Alpari iflasını açıklamasının ardından İsviçre Merkez Bankası'nın kararının ikinci kurbanı 830 milyon dolarlık hedge fon oldu.

Hedge fon yöneticisi Marko Dimitrijevic, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) 2011’den bu yana uyguladığı temel kur tavanını kaldırmasının ardından hemen hemen tüm varlığını kaybeden en büyük hedge fonu Everest Capital Küresel Fonu’nu kapatacağını açıkladı.

Bloomberg’in firmaya yakın bir kaynaktan aldığı bilgiye göre fon stratejisi İsviçre Frangı’nın düşeceği yönündeydi. Fonun 2014 yılı sonunda varlıklarının tutarının 830 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Miami merkezli, gelişmekte olan piyasalarda uzmanlaşmış Everest Capital, hala aktif olarak 2.2 milyar dolar büyüklüğünde yedi fon yönetiyor.

SNB, geçtiğimiz Perşembe günü İsviçre Frangı’nın Euro karşısındaki değerini kontrol eden kur tavanını kaldırarak dünya çapında büyük kayıpları tetikledi.

İsviçre Merkez Bankası'nın kararı

İsviçre Merkez Bankası’nın Perşembe günkü hamlesi ile Euro ve İsviçre frangı arasında üç yıldan fazla süren istikrar aniden sona erdi.

Banka daha önce frangın euro karşısında 1,20 tavanını aşmasına izin vermemişti. Kur tavanının kaldırıldığı açıklandıktan sonra kısa sürede büyük değişim yaşandı. Haber duyulduktan sonra Euro, İsviçre para birimi karşısında yaklaşık yüzde 28 geriledi. The Associated Press ajansı böyle bir hareketin para dünyasında Halley kuyruklu yıldızı gibi nadir görülebileceğini söyledi.

Çarşamba gününe kadar euro karşısında sabit olan İsviçre Frangı’nın istikrarına sırtını dayamış brokerlar ve firmalar SNB’nin “artık ihtiyaç olmadığı” gerekçesiyle kuru dalgalanmaya bırakmasıyla şok oldu ve dünya genelinde milyonlarca dolar kayıp yaşandı.

Cuma günü İngiltere merkezli foreks işlemcisi Alpari iflasını açıklamıştı.    

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.