A1 FX altın ve parite değerlendirmesi

A1 FX altın ve parite değerlendirmesi

A1 FX günlük bülteninde EURUSD ve XAUUSD değerlendirmeleri yer aldı

A+A-

ÖNEMLİ GELİŞMELER

  • ABD hisseleri günü yükseliş ile tamamladı

ABD hisseleri, haftanın ilk işlem gününü açıklanan veri ve finansalların ardından yükselişle tamamladıDow Jones Endeksi 46,54 puan veya yüzde 0,26 yükselerek 18.070,60 puana, Standard & Poor's (S&P) 500 Endeksi 6,18 puan veya yüzde 0,29 artışla 2.114,47 puana çıktı. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 11,54 puanlık veya yüzde 0,23 yükseliş ile 5.016,93 puana yükseldi.

  • Putin BRICS Para Fonu anlaşmasını onayladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) bünyesinde 100 milyar dolarlık fon oluşturulmasını öngören anlaşmayı onayladı.Putin'in imzaladığı belge, Rusya Kanun Portalı'nda yayımlandı. Böylelikle Rusya, 100 milyar dolarlık BRICS Para Fonu kurulmasını onaylamış oldu.BRICS fonuna, Çin 41, Rusya, Brezilya ve Hindistan 18 ve Güney Afrika Cumhuriyeti 5 milyar dolar aktaracak.

  • Fed/Evans: Faiz artışı 2016'nın başına ertelenmeli

Chiacago Fed Başkanı Charles Evans, faiz artışının 2016'nın başına ertelenmesi gerektiğini söyledi. Bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nde oy hakkı bulunan Evans, sıkılaşma konusunda acele etmek için bir neden görmediğini söyledi.Indiana'da bir konuşma yapan Evans "İlk çeyrekteki zayıflık durup düşünmeme neden oluyor. Bu durumun geçici olduğuna ilişkin delil gerekiyor" diye konuştu.

  • Avrupalı yatırımcı "Grexit ihtimalini" göz ardı ediyor

Avrupa'daki tahvil piyasaları, Yunanistan'ın borç krizinden bıkmış gibi bir görüntü veriyor. Birçok yatırımcı, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasına ilişkin tartışmadan ciddi şekilde sıkılmışa benziyor ve bunun sonucunda bu ihtimali tamamen göz ardı etmeyi seçiyorlar.

  • Piyasalar "veri" fiyatlamaya devam ediyor

ABD hisseleri, şirket karları ve verilerin ardından rekor seviyelere doğru yükseldi. ABD Hazine tahvilleri ise Avrupa tahvillerindeki düşüşün talebi azaltması sonrası geriledi.Standard & Poor's 500 Endeksi, New York saati ile 14:04'te yüzde 0.4 yükselerek rekor seviyeye 2 puan kadar yaklaştı. Stoxx Europe 600 Endeksi, Euro Bölgesi imalatının tahminlerden fazla artması sonrası yılın en büyük haftalık kaybından toparlandı.

  • IMF yuanı yeniden değerlendiriyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin’in para birimi yuanın değerinin 10 yıldan fazla süredir ilk defa makul düzeyde olduğunu açıklamaya yakın görülüyor. ABD’nin Çin’in para politikalarına yönelik eleştirilerini dizginleyecek bu adım Çin’in ülke ekonomisini açma yönündeki çabaları açısından bir kilometre taşı niteliğinde.

  • ABD'de fabrika siparişleri beklenenden fazla yükseldi

ABD'de fabrika siparişleri Mart ayında yüzde 2.1 artış göstererek, beklentiyi aştı. Siparişler böylece 8 ayın en büyük yükselişini kaydetti. Mart ayı verisi ise yüzde 0.2 düşüşten yüzde 0.1'lik gerilemeye revize edildi.Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 2 artış olacağı yönündeydi. Ulaşım dışındaki siparişler Şubat'taki yüzde 0.1'lik düşüşün ardından Mart'ta değişmedi.

  • Euro rallinin ardından geriliyor

Euronun 2010’dan bu yana gösterdiği en büyük ralli olan Nisan ayındaki yükseliş neredeyse hatıralara karıştı. Euro dolarkarşısında Cuma günkü düşüşünü genişletiyor.Euro 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Pazartesi günü açıklanan veri Euro Bölgesi’nde imalat sanayinin yavaşladığına işaret etti.

  • Faiz artırımı herhangi bir toplantıda gelebilir

Politika yapıcılar geçtiğimiz hafta bir araya gelmelerinin ardından ilk değerlendirmelerini yaptılar. İki Fed yetkilisi, hava koşullarının sert olduğu kış mevsiminin ardından ekonominin ivmelenmesi ile merkez bankasının herhangi bir toplantıda faiz oranlarını yükseltmeye hazır olduğunu dile getirdi.

  • İsveç bankalarına yeni vergi uygulaması

İskandinavya'nın en yüksek işsizlik oranına sahip ülkesiİsveç'te hükümet, işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunacak mali kaynak elde etmek amacıyla, ülkedeki bankaların ekstra vergi ödemeleri yönünde yeni bir uygulamaya hazırlanıyor.

  • Yunanistan krizi Asya’yı Avrupa’dan uzaklaştırıyor

Asian Development Bank (ADB) başekonomisti Shang-Jin Wei, “Asyalı şirketler, Yunanistan ile ilgili stresin Euro Bölgesigeneline yayılacağı endişesi ile Avrupalı ortaklarıyla anlaşma sağlarken iki kez düşünüyor” dedi.

  • Çin’in faiz swapı 3 yılın en düşüğüne geriledi

Çin’in faiz oranı swapları, politika yapıcıların ekonomik büyümeyi desteklemek için parasal genişlemeyi hızlandıracağı spekülasyonları ile Temmuz 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

  • İşsizlik verisi Tsipras’a baskıları artırabilir

Yunanistan’ın yaşadığı likidite sıkıntısının ülke ekonomisine zarar verdiğine yönelik kanıt niteliği taşıyabilecek olan işsizlikverisi Başbakan Alexis Tsipras’ın kreditörlerle anlaşma sağlamasına yönelik baskıları şiddetlendirebilir. Kreditörlerle yapılan görüşmeler, reformlarla ilgili müzakerelerin sürmesi ile devam ediyor. 

EURUSD

Yunanistan krizine ilişkin anlaşmazlıkların devam etmesi Euro Bölgesi içinde de gerginliğin sürdüğünün sinyallerini vermektedir. Özellikle Asya kanadındaki şirketlerin Euro Bölgesi ortaklıklarını askıya almaları bu durumun en net göstergesi olarak söylenebilir. Diğer taraftan unutulmaması gereken noktalardan biri de piyasalarda sıkça söz edilen Yunanistan borç ödemeleridir. Her gelen dönem içerisinde temerrüde düşmesi beklenen ekonominin, belirsizliklere karşın ödemelerini gerçekleştirdiği de gözden kaçırılmamalıdır. EURUSD paritesi için pozitif sinyaller veren bu durumun ayrıca Amerika kanadında haftanın son işlem gününde gelecek olan tarım dışı istihdam verisi ile de baskılandığı unutulmamalıdır. Sonuçta FOMC toplantısında istihdam piyasasında yaşanılan düşüşün olumsuz hava şartlarına bağlanması, bu hafta gelecek olan veri ile birlikte toparlanma beklendiğinin sinyallerini vermektedir.. Teknik açıdan incelendiğinde, içinde bulunduğu yükseliş trendinin direnç seviyesinden olan toparlanmaların, gün içerisinde gelecek olan veriler ile birlikte baskılanması beklenebilir. 1,12 seviyesinin altında fiyatlanmaların satış baskısını devam ettireceği de gözden kaçırılmamalıdır.

Destek: 1,1125 – 1,1100 – 1,1060

Direnç: 1,1160 – 1,1200 – 1,1225

ALTIN

ABD tarafında geçtiğimiz ay gelen istihdam verilerinin beklentilerin oldukça altında kalması, yatırımcılar üzerindeki baskısını devam ettirmektedir. FED’in, gelecek olan verilere bağlı olarak faiz artışına gidileceğini belirtmesinin de , Amerikan Doları için olumsuz sinyaller yarattığı söylenebilir. Asya kanadından aradığı fiziki talebi bulamayan altın için, Amerikan Doları’nda yaşanılan hareketlenmelerin iki kat etkili olduğu düşünülebilir. Sonuçta Asya tarafında ekonomilerde genişleme hamleleri devam ediyor olsa da, piyasaya sürülen likiditenin ülke içerisinde tutulmasında önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Faiz artışına yaklaşılan Amerikan Doları’nın da bu durumda güvenli liman olarak yatırımları topladığı söylenebilir. Küresel piyasalardaki dolar volatilitesinin fazla olmasının da Fed hamlelerinde tedirgin adımların gelmesini sağladığı da akıllardan çıkarılmamalıdır. Gün içerisinde ABD tarafından gelecek olan ekonomik verilerin işlem volatilitesinde önemli bir pay oluşturması beklense de, 1180 – 1200 bant aralığında ki fiyatların pozisyon alımlarında belirsizlik yarattığı da unutulmamalıdır. Teknik açıdan bakıldığında ise içinde bulunduğu formasyonun direnç seviyesine olan hareketlenmelerde fibonacci seviyelerinin halen aktif olduğu söylenebilir.

Destek: 1180 – 1170 – 1150

Direnç: 1190 – 1205 – 1215

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.