AB, ABD’yle ticaret görüşmelerine yeşil ışık yaktı

AB, ABD’yle ticaret görüşmelerine yeşil ışık yaktı

Komisyon’un Ocak ayında sunduğu iki yönerge AB üyelerinin büyük çoğundan destek görmüştü.

A+A-

Avrupa Komisyonu, endüstriyel ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin azaltılması ve şirketlerin ürünlerinin AB ve ABD standartlarına uyumunu kolaylaştırması konularında ABD ve AB arasında resmi ticaret görüşmeleri yapılmasına yeşil ışık yaktı.

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere göre Komisyon’un Ocak ayında sunduğu iki yönerge AB üyelerinin büyük çoğundan destek görmüştü.

Avrupa Birliği ve ABD arasındaki ticari anlaşmazlıkta Temmuz ayında Başkan Trump’ın AB üretimi otomobillere gümrük vergisi uygulamaktan vazgeçmesiyle bir yumuşama yaşanmıştı.

ABD hala AB’den aldığı çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uyguluyor. Trump Salı günü 11 milyar dolar değerinde AB ürününe hava taşıtları sübvansiyonu konusunda uzun süredir yaşanan bir tartışmayla bağlantılı olarak gümrük vergisi uygulayacağı tehdidinde bulunmuştu.

AB ve ABD Temmuz ayında yaptıkları ortak bir açıklamada otomobil dışındaki endüstriyel ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması hedefine değinmişlerdi.

AB kaynakları her iki tarafın büyükelçilerinin görüşmeyi kabul ettiklerini kaydetti.

Trump yönetimi AB tarım pazarına geniş kapsamlı erişim istiyor. Ancak AB Komisyonu görüşmelerin çiftlik ürünleri ticaretinde gümrük vergileri konusu yerine otomobil ticareti konusunda yapılmasını istiyor.

Otomobil ve oto parçası ihracatı AB genelinin yarısından fazlasını oluşturan Almanya, ticaret görüşmelerinde otomobil başlığının açılması konusunda baskı yapıyor.

Almanya Volkswagen, Mercedes üreticisi Daimler ve BMW gibi otomobil üreticilerini muhtemel gümrük vergilerinden kurtarmaya çalışıyor.

ABD’nin ticaret temsilcisi gümrük vergilerine konu olan 11 milyar dolar değerinde AB ürünlerinden oluşan bir listeyi görüşmek için öneride bulundu.

Listedeki ürünler ticari hava taşımacılığından süt ürünlerine ve şaraba kadar geniş bir yelpazeye sahip. Bunların Avrupa’nın Airbus sübvansiyonuna misilleme niteliğinde olduğu belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu ise ABD’nin Boeing sübvansiyonlarına misilleme yapmak için plan yapmaya başladığını belirtti.

Her iki taraf da bir diğerinin uçak şirketine verdiği sübvansiyonların kanunsuz olduğunu söylüyor.

Fransa karşı oy verecek

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron'un ofisinden bir yetkili, Fransa'nın ABD ile Avrupa Birliği arasında ticaret müzakerelerinin başlamasına karşı oy vereceğini ve büyük olasılıklı bunu yapan tek AB üyesi olacaklarını söyledi. 

"Fransa ABD ile bir ticaret savaşı veya gerilim istemiyor, ancak Paris İklim Anlaşması'na saygılı olmayan bir ülke ile ticaret müzakerelerini başlamasını destekleyemeyiz" diye konuşun yetkili, bunun yanı sıra ABD'nin Boeing-Airbus davası ile ilişkili tarife tehditlerinin de Fransa'nın kararında etkili olduğunu vurguladı. 

Fransa'nın alehte oy vermesi ABD ile AB arasında ticaret müzakerelerinin açılmasını engellemeyecek, çünkü AB üyelerinin yeterli çoğunluğu sürece destek veriyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.