AB Bakanı vizeden umutlu değil

AB Bakanı vizeden umutlu değil

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, vize anlaşması konusunda ortaya çıkan durumdan çok fazla umutlu olmadığını söyledi.

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, bugün Brüksel'de Avrupa Komisyonu yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından vize anlaşması konusunda ortaya çıkan durumdan çok fazla umutlu olmadığını söyledi.

AB, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriteri karşılamasını talep etmiş, 4 Mayıs'ta yayımladığı raporunda da AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Ancak Komisyon'un raporunu yayımlarken Türkiye'nin halen beş kriteri karşılamadığını açıklamasının ardından bu hafta Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili oylamayı yapmak için Türkiye'nin önce tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğini açıklamıştı. Ankara, kalan beş kriter içinde yer alan "TMK'da değişiklik talebine ise karşı çıkıyor.

Avrupa Parlamentosu'nda tıkanan vize serbestisi süreci ile ilgili olarak bugün Brüksel'de Komisyon yetkilileri ile görüşen Bozkır, bu temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında "AB ile vize konusu parlamentoda kilitlenmiş vaziyette, çözmek Komisyon'un işidir. Ancak bugünkü temaslarımın sonucunda durumdan çok fazla umutlu olduğumu söyleyemiyorum" dedi.

"Türkiye'ye döndüğümde yeni bir değerlendirme yapacağız, beş kriterle ilgili ne yapılabileceği konusunda istişarede bulunacağız" diyen Bozkır, "Sürecin haziran sonuna kadar bitmesi için önümüzde çok fazla zaman yok; Komisyon'un bir formülle yeni bir karar vermesi elzemdir" dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.