"AB kripto düzenlemesini yıl sonuna kadar yapabilir"

"AB kripto düzenlemesini yıl sonuna kadar yapabilir"

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, Avrupa Birliği'nde kripto varlıkların gözetim, denetimi konusunda bir çerçevenin yıl sonuna kadar ortaya konacağını umduğunu söyledi.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, Avrupa Birliği'nde kripto varlıkların gözetim, denetimi konusunda bir çerçevenin yıl sonuna kadar ortaya konacağını umduğunu söyledi. Panetta, Financial Times'a verdiği demeçte, "Kripto varlıklar çok tehlikeli hayvanlar" diye konuştu. Kriptoparaların gerçek paralar olmadıklarını vurgulayan ve onları kumarbazlar için mükemmel sözleşmeler olduğunu savunan Panette, bununla birlikte ECB'nin Euro Bölgesi'nden hiçbir yatırımcının bu varlıkları almalarını engelleyemeyeceğini de vurguladı. Panetta, kripto varlıklar konusunda düzenleme ve gözetimin kriptoparaların arzında yer alan aracılara, finansal kuruluşmara odaklanmasının muhtemel olduğunu belirtirken, ECB'nin tüketicileri "mümkün olduğu kadar" korumak istediğini ifade etti. 

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, dijital ödemeler kişisel gizliliğin merkez bankalarının bu alana müdahil olmaları halinde daha iyi korunacağını öne sürdü.  Panetta, tüketicilerin verilerinin merkez bankaları tarafından idare edilmelerinden daha rahat hissedeceklerini, çünkü merkez bankalarının bu verilerde "ticari çıkarları" olmadığını savundu. Panetta ayrıca, ECB'nin tüketici kimlik bilgisini ödeme detaylarından ayırmanın yollarını test ettiğini belirtti ve "Ödeme zinciri içindeki hiç kimse tüm verilere ulaşamayacak" diye konuştu.

Bununla birlikte isimsiz, anonim ödemelerin ancak "çok küçük miktarlar" için söz konusu olabileceğini belirten Panetta, büyük ödemeler için verilerin otoritelerin herhangi bir suç soruşturmasında kullanmak istemeleri halinde yeniden düzenlenebilir olmaları gerektiğini de vurguladı.