AB, Rusya'dan petrol ithalatını kesmek için düğmeye bastı

AB, Rusya'dan petrol ithalatını kesmek için düğmeye bastı

Rusya'nın Ukrayna saldırılarında 70'inci güne girildi. Avrupa Birliği (AB), Moskova'yı hedef alan yeni yaptırımlarında bloğa Rusya'dan petrol ithalatını yasaklama çağrısında bulundu.

A+A-

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 70. gününde devam ediyor. Son olarak, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasından bir grup sivilin tahliyesi gerçekleşti.Ancak Mariupol belediye başkanı fabrikada 200'e yakın sivilin daha tahliye edilmeyi beklediğini açıkladı. Ukrayna ordusu, Rus askerlerinin tesise saldırılarını sürdürdüğünü duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise fabrika çevresinde ateşkesi ihlal eden Ukrayna güçlerine yönelik saldırı başlattıklarını açıkladı. Rus birliklerinin ülkenin doğusundaki Donetsk, batısındaki Lviv ve güneyindeki Odessa kentine saldırıları da sürüyor. 

Bu gelişmelerle birlikte AB Komisyonu, Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını içeren yeni yaptırımlar da teklif etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Avrupa Parlamentosu'nda Rusya'ya 6. yaptırım paketini açıkladı. Von Der Leyen, "Rus petrolüne yasak öneriyoruz. Rusya'dan ham petrol tedariğini 6 ay içinde, rafine edilmiş ürünlerin tedariğini ise yıl sonuna kadar aşamalı olarak sona erdireceğiz. Yaptırım paketinde, Sberbank'ın ve diğer büyük bankaların da Swift'ten çıkarılması var. Devlete bağlı üç büyük yayın kuruluşunun da Avrupa'da yayın yapmasının yasaklanması da pakette yer alıyor" dedi.

İlgili Haberler