ABD: 3 Türk bankası IŞİD'e yardım ediyor

ABD: 3 Türk bankası IŞİD'e yardım ediyor

ABD'nin Türkiye'yi IŞİD'e para transferine imkân veren 3 Türk bankası konusunda uyardığı ileri sürüldü

A+A-

Hürriyet gazetesinin eski Ankara Temsilcisi Metehan Demir, Washington'un Ankara'yı IŞİD'e para transferine imkân veren 3 Türk bankası konusunda uyardığını söyledi.

Demir, lojiblog'a yazdığı yazıda ‘uluslararası konularda etkili bir diplomat'a dayandırarak ABD ile Türkiye arasındaki yeni bir krizden söz etti. Demir'in anlattığına göre ‘Amerikan Hazine Bakanlığı kaynaklı ama Washington yönetimi imzalı bir uyarı' ile Türkiye'ye resmi diplomatik kanallardan Şubat ayında gönderilen belgede 3 Türk bankası IŞİD'e para aktarımı nedeniyle uyarılıyor.

Devletin uyarması lazım

Konuyu "Ankara, açıkça uluslararası terörü destekleyen, BM listelerinde resmen yasaklı ve radikal dinci örgütlere destek sağladığı iddia edilen bazı isimlerin Türk bankalarında hesap açması, para transferi yapması konusunda uyarılıyor" diye aktaran Demir, "Bu hesap hareketliliğinin tespit edildiği üç Türk bankası da bizzat ismen veriliyor" ifadelerini kullandı bankalar ile ilgili olarak şu ipucunu verdi: "Bu bankaların özellikle ikisi çok büyük ve işlerini ticari itibarlarına zarar gelmeyecek şekilde iyi yapmaları ile tanınıyorlar.

3. banka da ciddi bir sicile sahip. Bankaların bu konudan haberleri de olmayabilir. Ama zan altında kalmamaları, ticari kimlikleri zedelenmemeleri için isimlerini dediğimiz gibi şimdilik gizli tutuyoruz. Ama üç banka ismi var. Devletin kurumlarının normalde bu bankaları bu uluslararası alanda sakıncalı isimlerin hesap açmaması konusunda uyarması ve listeler göndermesi lazım deniliyor. O nedenle bilgilendirilmedilerse bankaları ifşa ederek zan altında bırakmak doğru olmaz."

Kapalıçarşı da zan altında

Metehan Demir, belgenin içeriğine dair ise şu ayrıntıları paylaşıyorı: "Güvenilir diplomatik kaynaklardan gelen bilgilere göre; belgede Washington, BM Güvenlik Konseyi kararları kapsamında BM tarafından terörist olarak belirlenmiş ve haklarında yaptırım kararı olan şahıslara gerekli yaptırımın uygulanmasını istiyor. Bu şahısların hesap açmamaları, para transferlerinin engellenmesi ve açılmış hesaplarının dondurulması isteniyor.

Aksi takdirde konunun çeşitli şekillerde tedbirlerle de gündeme getirileceği belirtiliyor. Gelen belgede, ayrıca daha ilginç başka noktalar da var. Bu açılan hesaplardan çekilen paraların KapalıçÇarşı'daki bazı dükkânlardan Suriye sınırına yakın illerdeki bazı kuyumculara transfer edildiği iddiası var. Bu şekilde gelen paraların da, IŞİD ve benzeri yapılara iş yapılıyor maskesi ile gönderildiği iddia ediliyor.

Durum pek parlak değil

Durumun bu kadar yakından izlendiği bir gerçek. Bunlar Türkiye'ye haksız ithamlar mı; o da bilinmez ama Ankara'nın buna ne yanıt verdiği zamanla anlaşılacak. Durum pek parlak değil. Ama bu bankalar öyle önemli bankalar ki; duyulsa kıyamet kopar. Bu bankaların sakıncalı kişiler konusunda bilgisi olmadığından hesapların açılmasından dolayı bu duruma düşmüş olabilirler.

Fakat, Türkiye bu ithama haklılığı ya da durumun ne olduğu konusunda mutlaka yanıt vermeli ve bu bankaları rahatlatmalı. İş yine ağırdan alınıp, sonra Suriye sınırında aşırı dinci terör örgütlerinin sızmasına göz yuman ülke damgası yemesi meselesine benzemesin de. Son dakika gelen bilgilere göre, bu bankalara bu sakıncalı kişilerle ilgili uyarı Ankara'da ilgili kurumlarca yapıldı."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.