ABD başkanlığında ilk raund

ABD başkanlığında ilk raund

ABD'de başkanlık yarışı için Iowa'daki ön seçimlerde Teksas Senatörü Ted Cruz, Cumhuriyetçi adaylar arasındaki ilk seçimi yüzde 28 oyla kazandı.

A+A-

ABD'de başkanlık yarışı için Iowa'daki ön seçimlerde Teksas Senatörü Ted Cruz, Cumhuriyetçi adaylar arasındaki ilk seçimi yüzde 28 oyla kazandı.

8 Kasım'da yapılacak olan 45’inci başkanlık seçimlerinin adaylarını belirleme süreci, Iowa eyaletindeki ön seçimlerle başladı.

Eyalette Cumhuriyetçi aday adayı Ted Cruz, güçlü rakibi Donald Trump’ı geride bırakarak Iowa'daki Cumhuriyetçi delegeleri kazandı.

Seçimden önce yapılan anketlerde, Cumhuriyetçi aday adaylarından milyarder işadamı Donald Trump az farkla rakiplerinin önünde görünüyordu.

Ön seçimlerde başkanlık seçimine katılacak Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti adayları belirleniyor.

Aslında Iowa’dan seçilecek ve Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin başkan adaylarını belirleyecek delegeler, partilerin toplam delegelerinin yaklaşık yüzde 1’ini oluşturuyor.

Ancak 44 yıldır başkan adaylığı önseçimlerinin ilk başladığı eyalet olan Iowa, önseçimlerin sonunda adayın kim olacağı konusunda iki açıdan her zaman belirleyici olmuş bir yer.

Birincisi, Iowa şansı az görülen adayları öne çıkarıp potaya sokmasıyla biliniyor. İkincisi de tek bir istisna dışında Iowa’da ilk üçe giremeden başkan adayı olan biri tarihte yok.

Demokrat Parti'nin oylarının sayımı ise devam ederken, ilk sonuçlar Hillary Clinton ile Bernie Sanders'in başabaş gittiğini gösteriyor.

ABD'de ön seçimler yaz aylarında son bulacak ve partiler başkan adaylarını Temmuz ayı sonuna kadar açıklamış olacak. 

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.