ABD başkanlık seçiminde oy verme başladı

ABD başkanlık seçiminde oy verme başladı

ABD'de dört eyalette, seçim günü kalabalığına kalmak istemeyenler erken kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden arasında büyük mücadeleye sahne olacak 3 Kasım seçimleri öncesinde Minneasota, Virginia, Güney Dakota ve Wyoming eyaletlrinde erken oy verme işlemi başladı. 

Minnesota eyaletinde erken açılan tek sandıkta ilk 30 dakikada 44 kişi oyunu kullandı. Donald Trump, 2016 yılındaki seçimlerde az farkla kaybettiği eyaleti bu kez kazanmayı hedefliyor.

Öte yandan Virginia’nın Fairfax ve Arlington ilçelerinde seçim görevlileri sandıkların önünde uzun kuyruklar oluştuğunu ve katılımın fazla olduğunu bildirdi.

Minnesota’da sandığa erken giden seçmenler seçim günü kalabalığına kalmak istemediklerini belirtti.

Korona virüs salgını ABD’de seçim sürecini de etkiledi. Hem Başkan Donald Trump hem de Demokrat aday Joe Biden seçim seyahatlerini sınırlamak zorunda kaldı. Amerikalılar kalabalıklardan kaçınmaya çalışırken erken sandığa gidenlerin sayısının ve posta ile oy kullanacakların sayısının da artması bekleniyor. 

Minnesota’da oy sırasına girenler maske taktı, sosyal mesafe kuralına riayet etti. 

Reuters haber ajansına göre son anketler Joe Biden’ı Minnesota eyaletinde Trump’ın önünde gösteriyor. RealClearPolitics anketine göre, Biden Cuma günü itibarıyla yüzde 10,2 puan önde.

Anketler Joe Biden’ı ABD’nin eski sanayi kuşağı eyaletleri Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania’da önde gösteriyor. Trump’ın mavi blok olarak da adlandırılan ve Demokratlar’ın kalesi olarak görülen bu eyaletleri 2016’da alması ona seçimi de kazandırmıştı.

Trump’ın akşam saatlerinde Minnesota’da Bemidji havaalanında bir miting düzenlemesi bekleniyor. Biden ise akşamüstü saatlerinde Duluth’ta bir sendika eğitim merkezinde konuşma yapacak.

Minnesota aynı zamanda siyah Amerikalı George Floyd’un beyaz bir polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetmesinin ardından yapılan protesto gösterilerinin de çıkış noktasıydı.

Floyd’un ölümü, polis şiddeti ve ırk ayrımcılığı gibi konularda toplumsal bir hareketin başlamasına neden oldu. Gösteriler birçok kente yayıldı. Amerika bunun yanında Corona salgınıyla mücadelede yaklaşık 196 bin kurban verdi, milyonlarca kişi işsiz kaldı.

Başkan Trump ülkede yayılan protesto gösterilerine sert müdahaleyi savunarak‘‘kanun ve nizam’’ yaklaşımını benimserken, rakibi Joe Biden’ı da radikal sola destek vermekle suçluyor. Trump, radikal solun Biden’ın kazanması halinde daha da güçleneceğini söylüyor.

Biden ise bazı protesto gösterilerinde yaşanan şiddet eylemlerini kınadı, ancak göstericilerin ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı mesajlarına destek verdi. Biden Trump’ı bölücü söylem kullanmakla eleştiriyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.