ABD borsaları kayıpla kapandı - 8 Ekim 2019

ABD borsaları kayıpla kapandı - 8 Ekim 2019

ABD borsaları günü yüzde 1'in üstünde kayıpla tamamladı

A+A-

ABD borsaları günü yüzde 1'in üstünde kayıpla tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 1,19 azalışla 26.164,04 puan, S&P 500 endeksi yüzde 1,56 kayıpla 2.893,06 puan ve Nasdaq endeksi yüzde 1,67 değer kaybıyla 7.823,78 puan seviyelerinde seyretti.

Fed Başkanı Jerome Powell,  Denver'da NABE Konferansı'nda yaptığı konuşmada, ‘Fed'in devlet tahvili alma planı parasal gevşeme olmadığını’ söyledi.

Jerome Powell, "Yüksek petrol fiyatları ABD ekonomisi için hep oldukça negatif oldu. Faizi hedef aralıkta tutmak için geçici piyasa işlemlerinde tereddüt etmeyeceğiz" dedi.

Fed'in negatif faizleri kullanmasının olası görünmediğini yineleyen Powell, "Finansal kırıgınlıklar genel olarak ılımlı, bazı varlık fiyatları yüksek. Ekonom, sürdürülebilir görünüyor hiçbir yerde şişme yok. İşsizlik oranı düşündüğümüzden daha aşağıda olabilir. Enflasyonu yüzde 2'ye çıpalayıp oradan aşağı düşmesini önlemeliyiz.

Enflasyonun yüzde 2 civarında seyretmesini istiyoruz ama olmuyor. Getiri eğrisindeki döngülere dikkatle odaklanıyoruz. Rezervler düşündüğümzden daha az esnek olabilir. Fed'in rezerv planı henüz hazır değil ancak yakında hazır olacak" dedi

Bununla birlikte piyasalar üzerinde etkili olan bir diğer faktör ise eşikteki  ABD Çin müzakeleri.İki ülke arasındaki ilişkiler statejik açıdan önemli bir noktaya yaklaşıyor. 15 Ekim’de 250 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 30’luk gümrük vergisi koyulacak.  Önceki gün Uygurlu Türklere Müslüman azınlığa yönelik insan hakları ihlali gerçekleştirilmesi gerekçesiyle aralarında teknoloji devlerinin de bulunduğu sekiz Çinli firma kara listeye alınmış ve yaptırım getirilmişti.

ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Eylül'de beklenmedik biçimde düştü.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre ÜFE % 0.3 düştü, Bu Ocak'tan beri en büyük düşüş olarak kayda geçti. ÜFE yıllık bazda da % 1.8'den % 1.4'e geriledi. Bu Kasım 2016'dan beri görülen en düşük artış oldu Beklenti ÜFE'nin aylık % 0.1, yıllık % 1.8 olmasıydı. Çekirdek ÜFE de % 0.3 düşerken, yıllık bazda da % 2 arttı. 

Beklenenden kötü gelen verinin, Fed'in bu ay faiz indirmesi için alan oluşturduğu belirtiliyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.