ABD borsaları sert düşüşle kapandı

ABD borsaları sert düşüşle kapandı

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı, ABD'li yatırımcılarda küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişesini artırdı.

A+A-

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı, ABD'li yatırımcılarda küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişesini artırdı. Wall Street'teki 3 ana endeks de günü sert düşüşlerle kapadı

ABD borsaları Perşembe gününü sert düşüşle kapadı. ABD ile Çin arasında gittikçe temposunu artıran ticaret savaşının yatırımcılar üzerinde oluşturduğu olumsuz havaya finansal bilgi ve hizmet şirketi IHS Markit'in kötü verileri de katkı yaptı. 

ABD'nin Çinli teknoloji şirketi Huawei'yi kara listeye almasının ardından iki ülke arasındaki ticaret müzakereleri de kopma noktasına geldi. Washington'ın Huawei kararına sert tepki gösteren Çin'in "Masaya oturmak için önce yanlışların düzeltilmesi lazım" şeklindeki çıkışı ve misilleme açıklamaları sonrası iki ülke heyetlerinin Pekin toplantısı iptal edildi. 

ENDİŞELER KORKUYA DÖNÜŞTÜ

Ticaret savaşındaki bu gelişmeler Wall Street yatırımcıları üzerinde, küresel ekonomideki büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerini korkuya çevirdi. Özellikle Çin ile ilişkili teknoloji şirketleri hisselerinde düşüşler yaşanırken sanayi ve enerji hisseleri de düşüşten payını aldı. Gün içinde ana endekslerde kayıplar yüzde 2'ye kadar çıktı. Ancak son bir saatteki alımlarla kayıpları küçük bir bölümü telafi edildi. 

Reutes'taki habere göre S&P 500 teknolojisinin ve sanayi şirketlerinin hisseleri yüzde 1,7 ve yüzde 1,6 düştü. S&P 500 enerji sektörü hisseleri de petrol fiyatlarındaki yüzde 5'lik düşüşün etkisiyle yüzde 3.1 değer kaybetti. 

Piyasalardaki olumsuz havaya bir katkıyı da küresel finansal bilgi ve hizmet şirketi IHS Markit'ten gelen veriler yaptı. Şirketin üretimi mayıs ayında düşerken yeni siparişlerin Ağustos 2009'dan bu yana ilk kez düştüğü görüldü.

Dow Jones sanayi endeksi günü 286.14 puan ve yüzde 1.11 oranında düşüşle 25.490.47 seviyesinde tamamladı. S&P 500 34.03 puan ve yüzde 1.19 oranıda düşüşle gün sonunda 2.822.24'e geriledi. Nasdaq 122.56 puan ve yüzde 1.58 oranında düşüşle günü 7.628.28 seviyesinde kapadı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.