ABD borsaları yıla sert düşüşle başladı

ABD borsaları yıla sert düşüşle başladı

ABD hisse senetleri, 2016 yılına sert düşüşle başladı

A+A-

ABD hisse senetleri, Çin hisse senetlerine gelen sert satış dalgasının, bu ülkedeki ekonomik yavaşlamaının küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişelerini canlandırmasının ardından 2016 yılına sert düşüşle başladı.

Noel ve Yeni Yıl tatilinden piyasaya dönen yatırımcılar, Çin'in zayıf çıkan imalat sanayi verisinin tetiklediği küresel bir satış dalgası ile karşılaştı. ABD'de imalat sanayinin son altı yılın en hızlı daralmasını göstermesi de, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'de yavaşlayan büyümenn olumsuz etkilerinin yayılmakta olduğu yolundaki kaygıları daha da güçlendirdi. Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerginlik jeopolitik tansiyonun artmasına neden oldu.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.5 düşerek 2,012.66 puandan kapandı ve 2001'den bu yana en kötü yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Endeks gün içinde yüzde 2.7 kadar düştü. Dow Jones Endeksi 276.09 puan ya da yüzde 1.6 düşüşle 17,148.94 puandan günü tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2 kaybetti.

Greenwich, Connecticut'ta JonesTrading Institutional Services LLC şef piyasa stratejisti Michael O’Rourke, "Geçen yılın büyük bir bölümünde, ABD'de bir dizi negatif faktör vardı ve yatırımcılar yatay bir yıl geçirmek için oldukça zorlandı ve Çin, bu yıla girerken, birçok şeyin olumlu olmadığının bir hatırlatıcısıydı," dedi ve "Boğa piyasası için üç katalizör ekonomik toparlanma, şirket karlarındaki toparlanma ve genişlemeci para politikasıydı ve ekonomi iyi giderken, diğer ikisini göz ardı ettik" şeklinde görüş bildirdi. (BloombergHT)

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.