ABD borsası 'ticaret müzakeleri iyimserliğiyle' yükseldi

ABD borsası 'ticaret müzakeleri iyimserliğiyle' yükseldi

New York'ta endeksler günü alış ağırlıklı seyirle tamamladı

A+A-

ABD’de endeksler ticaret görüşmeleri iyimserliğiyle yükseldi. Yatırımcılar Çin’de temaslarını sürdüren ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in döndükleride paylaşacakları mesajlarına odaklandı.

Kapanışta Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.36 yükselerek 25.717,46 puanda, Standard & Poor's 500 Endeksi  yüzde 0,36  artışla 2.815,44 Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 0,34  yükselerek 7.669,17 puandan kapandı.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Paris'te yaptığı açıklamalarda global risklere dikkat çekti. Clarida, "Fed, küresel risklere ve zayıf enflasyona karşı sabırlı olmalı. Bu riskler Brexit, ticaret ve yavaş küresel büyümedir. Fed'in faizler konusunda herhangi bir hareket yapmadan önce sabırlı olmaya karar vermesinin nedenlerinden biri denizaşırı risklerdir" dedi.

Fed'in politika duruşunun iyi konumlanmış halde olduğunu belirten New York Fed Başkanı John Williams, "Para politikası doğal faize yakın seviyelerde" ifadesini kullandı.

Williams, ABD ekonomisindeki resesyon olaslığı ile ilgili olarak, "Hala bu yıl veya gelecek yıl, herhangi bir yıla göre yükselmemiş bir durgunluk olasılığı görüyorum" dedi.

Ekonomik verilerden ABD'de bekleyen konut satışları Şubat'ta aylıık %0.5 düşüş beklentisine karşılık aylık % 1, yılık % 5 düştü.

4. çeyrek büyüme verisi %2.6'dan % 2.2'ye revize edildi. Beklenti büyümenin  % 2.3 olmasıydı. Böylece yılın tamamında büyüme %2.9 oldu. 

Tüketici harcamalarındaki artış da aşağı yönlü revize edilerek %2.8'den %2.5'e düşürüldü. Çekirdek PCE çeyreklik bazda %1.7 beklentisine karşılık % 1.8 arttı. 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 5 bin kişi azalarak  211 bin oldu. Bu, 2019 yılının en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.