ABD-Çin gerginliği altın fiyatlarını tırmandırıyor

ABD-Çin gerginliği altın fiyatlarını tırmandırıyor

ABD ile Çin arasında yaşanan Tayvan gerginliği ve beraberinde Fed'den gelen bazı şahin açıklamalar sonrası altın fiyatlarında tırmanış hızlandı.

A+A-

Altın, dolar ve tahvil getirilerinin gerilemesi, yatırımcıların ABD-Çin gerginliği ve Fed yetkililerinin şahin açıklamalara dönüşüyle yükselişe geçti.

Altının onsu 1.770 dolar civarındaki seyrini sürdürdü.

Spot altın yaşanan jeopolitik risklerle birlikte güvenli varlık arayışından destek görmeye başladı. Piyasalarda yaşanan panik havası bir miktar dağılmış olsa da Pelosi ziyareti sonrası Çin’in misilleme olarak Tayvan ile bazı ticari işlemleri durdurması sonrası yatırımcılar son gelişmeleri yakından takip ediyor.

Salı günü Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile yapılan görüşmede Pelosi, Çin’in askeri karşılık tehditlerine rağmen ABD’nin Tayvan’ı yalnız bırakmayacağını ve demokratik yollarla seçilmiş hükümeti desteklemeye devam edeceğini tekrarladı. Pelosi son 25 yılda adayı ziyaret eden ABD’li en yüksek profilli politikacı olurken, Çin tarafında füze denemeleri ve askeri tatbikatların yapılmasına neden oldu.

“Devam eden Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte jeopolitik sorunlara karşı artan bir hassasiyet var ve ABD-Çin gerginliği altına fiyatlarına taban oluşturuyor” diyen Kotak Securities Kıdemli Analisti Madhavi Mehta, “Ancak Çin ve ABD arasından doğrudan bir karşılaşma görmemiz olası değil dolayısıyla piyasadaki gerginlik yakında durulacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Salı günü açıklamalarda bulunan 3 Fed yetkilisi ise enflasyonda gevşemeye dair herhangi bir işaret göremediklerini söylerken, bu açıklamalar yatırımcıların Fed’in 2023 başlarında faiz indirimine gideceği ve önümüzdeki toplantılarda merkez bankasının faiz artırım hızına dair beklentilerini yeniden düzenlemesine neden oldu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler