ABD-Çin Ticaret Anlaşmasının ilk bölümü 15 Ocak'ta imzalanıyor

ABD-Çin Ticaret Anlaşmasının ilk bölümü 15 Ocak'ta imzalanıyor

Amerika’yla Çin ticaret müzakerelerinde Pekin’in müzakere heyetinin başkanı Liu He, iki  ülke arasındaki ticaret anlaşmasının ilk bölümünü imzalamak için Washington’da olacak.

A+A-

Amerika’yla Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde Pekin’in  müzakere heyetinin başındaki isim olan Başbakan Yardımcısı Liu He, iki  ülke arasındaki ticaret anlaşmasının ilk bölümünü imzalamak için Washington’da olacak.

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere  göre, konuyla ilgili açıklama Ticaret Bakanlığı’ndan geldi. Buna göre Liu, 13-15 Ocak tarihleri arasında Washington’da olacak. İmzayla ilgili iki ülke heyetlerinin yakın temasta olduğu  belirtiliyor.

Başkan Donald Trump da 2019’un son gününde söz konusu anlaşmanın 15 Ocak’ta Beyaz Saray’da imzalanacağını kydetmişti. Trump imzanın ardından da kendisinin Pekin’e giderek anlaşmanın  ikinci bölümü için görüşmelere başlayacağını kaydetmişti.

Amerika 1.5 yıl önce Pekin’in adaletsiz uygulamalarını gerekçe  olarak göstererek bu ülkenin ürünlerine yönelik ek vergile uygulamaya  koymuş, Çin’in de karşılık vermesi üzerine ‘ticaret savaşı’ olarak  nitelenen süreç başlamıştı. "Phase 1’ olarak nitelenen söz konusu anlaşma ek vergilerin  kaldırılmasını ve Çin’in daha fazla Amerikan ürünlerini satın almasını  içeriyor.

Bununla birlikte anlaşmaya dair herhangi bir belge kamuoyuyla  paylaşılmış değil. Çinli yetkilierden de 2 yıl içinde 200 milyar dolar Amerikan ürün  ve hizmetlerinin ithal edilmesiyle ilgili taahhüt konusunda bir  açıklama gelmedi.

Başkan Donald Trump anlaşmayla Çin’in Amerika’dan ürün satın alma  oranının iki katına çıkacağını belirtiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.