ABD ekonomisi daraldı

ABD ekonomisi daraldı

ABD ekonomisindeki daralma yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.7'ye revize edildi.

A+A-

ABD ekonomisi yılın ilk dönemlerinde zorlu hava koşulları ve doların değer kazanmasına bağlı olarak ABD mallarına olan talebin azalması sonucunda yılın ilk çeyreğinde gerileme yaşadı.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre yılın ilk çeyreğinde gayrı safi yurt içi hasıla geçen yılın aynı dönemine kıyasla ve mevsimsel olarak düzenlenmiş rakamlarla yüzde 0.7 oranında geriledi. Bir önceki hesaplamada ekonominin bu dönemde yüzde 0.2 oranında büyüdüğü ifade edilmişti

Revize rakam beklentilere yakın bir seviye ifade etti. Beklentiler GSYİH'nın yüzde 1 oranında gerilediği yönündeydi. Yapılan revize öncesinde yeni veriler daha geniş bir dış ticaret açığına ve firmaların daha yavaş bir stok biriktirme sürecine girdiğine fabrikalardan ve  hizmet sağlayıcılardan talep edilen ürünlerde gerileme olduğunu göstermişti.

Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı veriler ayrıca yılın ilk çeyreğindeki şirket karlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.1 oranında arttığını gösterdi. Şirket karları bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.2 oranında arttı.

ABD'de ekonominin üçte ikisini ifade eden tüketici harcamaları yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.8 oranında artış gösterdi. Bu rakam revize öncesinde yüzde 1.9 oranında artmıştı.

İşdünyası yatırımları ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.8 oranında geriledi. Bu düşüş 2009 sonlarından bu yana görülen en keskin düşüş oldu.


Ayrıca şirketlerin stoklarını artırma konusunda önceki sanılana göre çok daha isteksiz olduğunun görülmesi de GSYİH'daki aşağı yönlü revizyonda etkili oldu.


İhracattaki gerileme yüzde 7.2'den yüzde 7.6 düşüşe revize edildi. Kamu harcamalarındaki düşüş yüzde 0.8'den yüzde 1.1'e geriledi.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.